Специализирано звено към земеделското министерство ще проверява млечните продукти

© Министерство на земеделието и храните

Специализирано звено към Министерството на на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще проверява за растителни мазнини в млечни продукти. "Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", заяви министър Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.


"Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали", подчерта Порожанов.


В началото на седмицата МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини.Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, заяви министърът.


Той заедно с председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни Десислава Танева и кмета на Сливен Стефан Радев откриха най-голямото животновъдно изложение у нас в Сливен, където се предлагат продукти от над 15 български ферми. То ще продължи до 29 април.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Еврокомисията представя днес мониторинга за България при нулев медиен интерес в чужбина
"Демократична България": Борисов се сваля сам
На Коледни Заговезни за последно се яде месо преди постите