Специализирано звено към земеделското министерство ще проверява млечните продукти

© Министерство на земеделието и храните

Специализирано звено към Министерството на на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще проверява за растителни мазнини в млечни продукти. "Твърдо сме решени да прекратим практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти", заяви министър Румен Порожанов по време на откриването на Националното изложение по животновъдство в Сливен, цитиран от пресцентъра на земеделското министерство.


"Някои ферми влагат растителни мазнини, това се вижда от потребителите и компрометира качеството на българските сирена и кашкавали", подчерта Порожанов.


В началото на седмицата МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини.

Специализирано звено към министерството ще извършва проверки. Където има съмнение за нерегламентирано влагане на растителни мазнини в млечни продукти, там ще са екипите на министерството, заяви министърът.


Той заедно с председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни Десислава Танева и кмета на Сливен Стефан Радев откриха най-голямото животновъдно изложение у нас в Сливен, където се предлагат продукти от над 15 български ферми. То ще продължи до 29 април.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър