Какво дава селската програма на ЕС на младите фермери

© Юлия Лазарова, Дневник

Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е една от най-популярните мерки за подпомагане на младите фермери. През настоящия програмен период началната помощ за младите земеделски стопани има за цел да увеличи техния дял, което е необходимо както за устойчивото развитие, така и за структурната реформа в отрасъла. Това посочи министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на въпрос от депутатите от БСП Светла Бъчварова и Николай Пенев, цитиран от БТА.


Порожанов уточни, че до момента по мярката са проведени два приема, първият от които през 2015 г. с общ бюджет 35 млн. евро. Общо постъпилите заявления за подпомагане в рамките на този прием са били 2664, от тях одобрени са 1400. Това потвърждава и вашето твърдение, че парите не са достатъчно, коментира Порожанов.


Приемът, приключил преди няколко дни, е с бюджет 22 млн. евро, остатъчен бюджет по мярката с 1800 проектни предложения с размер на заявената финансова помощ 45 млн. евро, което е два пъти повече от първия прием.

Специално внимание е отделено и за помощта за повишаване на квалификацията по други мерки от програмата. Младите фермери получават подкрепа и с подмярка 4.1 за инвестиции в земеделските стопанства, с което те могат да разширят фермите си, посочи Порожанов. Подпомагането по мярката насърчава приемствеността на поколенията, сътрудничеството между отделните стопани чрез подпомагане на групи и сдружения за предлагане на пазара и съхранение на продукцията.


С регламент от 2017 г. на ЕС се дава възможност за увеличаване на ставката за единно плащане на площ за младите стопани от 25 на сто до 50 на сто, припомни още министърът. С изменението на закона младите фермери сега получават за първите 30 ха за подпомагане 50 на сто от размера на плащанията по тази схема, обясни той.

В преговорите за новата обща селскостопанска политика, които текат сега, Министерството на земеделието ще настоява за подпомагане на младите земеделски стопани, защото застаряването на работещите в този бранш е огромен проблем в световен мащаб. Дигитализацията и цифровото земеделие също създават предпоставки за навлизането на по-млади в този бизнес, така че "по-голямата тема ще бъде какво да заложим като национален инструментариум допълнително предвид това, че парите никога няма да стигат, още повече с намалението на новия бюджет за земеделие с 15 процента", посочи Порожанов.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА