Съдът в Кипър даде ход на делото за фалита на "Олимпик"

© Велко Ангелов, Дневник

Съдът в Кипър е дал ход на делото за обявяване в ликвидация на застрахователната компания "Олимпик". За 17 октомври е определено да продължи гледането на иска. Целта на новата дата е да се осигури по-добра информираност на всички заинтересовани и потърпевши от фалита на застрахователната компания, съобщава БНР.


Съдията по делото е разпоредил до началото на октомври в Официалния вестник на Кипър и в един кипърски всекидневник да бъде публикуван искът за ликвидация на "Олимпик", който бе внесен от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август, за да могат повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.


На заседанието днес бе представена и номинацията за постоянен ликвидатор на компанията. Предложението на най-големия кредитор – кипърския Гаранционен фонд, е за Павлос Накузи, сегашен временен ликвидатор. Срещу кандидатурата му не е имало възражения, тя се приема от Застрахователния надзор и се очаква той официално да бъде назначен от съда на следващото заседание.

Едва след като решението на съда за обявяване на "Олимпик" в ликвидация бъде обнародвано в Официалния вестник на Кипър, започват да текат сроковете за подаване на исковете от кредиторите, съобщава радиото.


В съдебната зала днес са присъствали представители и адвокати на Застрахователния надзор и Гаранционния фонд на Кипър, на компанията, временният ликвидатор, представители на българското посолство.

Казусът "Олимпик" е сложен, процедурата по ликвидация на компанията се очертава да бъде дълга и нелека, коментирали експерти по несъстоятелност. Проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.


В края на август се разбра, че експерти от България са в Никозия за уточняване на детайлите по процеса на ликвидация. Неотдавна Комисията за финансов надзор обяви, че едва след като кипърският съд се произнесе по ликвидацията на застрахователя, може да има яснота за това какви процедури трябва да следват кредиторите на компанията, каквито се явяват застраховалите се в нея българи.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света