Фонд "Земеделие" напомня на стопаните да си платят данъците и осигуровките

© Цветелина Белутова, Капитал

Във връзка със зачестили въпроси от страна на земеделските стопани по отношение на данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета ДФ "Земеделие" им напомня задълженията. Преди седмица фондът съобщи, че 50 хил. регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях.


Сега фондът напомня, че според споразумението за взаимодействие с Националната агенция за приходите той предоставя данни на приходната агенция за изплатените суми на всички кандидати по отделните схеми и мерки за всяка календарна година.


За улеснение на земеделските производители при подаването на коригиращите данъчни декларации до 1 октомври 2018 г., в случай че са получили субсидии единствено по схемите и мерките на директните плащания, могат да направят справка за изплатената им финансова помощ в "Системата за индивидуална справка по директни плащания", която се намира на интернет страницата на ДФ "Земеделие".

Стопаните, получили държавни помощи, финансиране по пазарните мерки и Програмата за развитие на селските райони, следва да направят извлечение от банковите си сметки, като сравнят преведените суми в тях с декларираните доходи и субсидии пред НАП за периода от 01.01.2017 до 31.12.2017 г.


Всички изисквания на НАП за данъчното облагане и осигурителните задължения на земеделските стопани са публикувани на интернет страницата на приходната агенция, в секция "Брошури", "Облагане на земеделските стопани за 2018".


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран