Вместо да намалеят, субсидиите за стопаните ще нараснат след 2020 г.

© Министерство на земеделието

Бюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. няма да бъде намален с 0.7%, каквито бяха първоначалните разчети, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на дискусия за общата селскостопанска политика след 2020 г.


Той обясни, цитиран от пресцентъра си, че за 2020-2024 г. парите по първи стълб – директни плащания, за България се планира да бъдат 5.6 млрд. евро при около 5.35 млрд. евро през настоящия програмен период.


България ще се присъедини и към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени, обясни още Порожанов. Това нямаше как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС, добави той.

Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства, смята министърът.


По многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., каза земеделският министър. На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите трябва да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в Общата селскостопанска политика да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов