Протест в полунощ на ощетени от "Олимпик" опита да блокира площада пред парламента

© Юлия Лазарова, Дневник

Протест на собственици на автомобили, застраховани в "Олимпик", чиито полици "Гражданска отговорност" станаха невалидни в полунощ, опитаха за блокират площада пред парламента снощи. Около 40 автомобила, според "Нова телевизия" основно от Перник, спряха на площада пред Народното събрание минута след полунощ.


Те настояват полиците им да действат дотогава, докогато са сключени, уточнява Би Ти Ви. Още вчера заместник-председателят на Комисията да финансов надзор Ралица Агайн обаче коментира, че това няма как да стане, защото в случая регламентът идва от кипърското законодателство, където е регистрирана "Олимпик".


Полицията беше научила за протеста и протестиращите бяха посрещнати от десетки служители на реда и два паяка, готови за извозят оставени на площада автомобили. Намеренията на протестиращите бяха да паркират колите си на площада и да го блокират, докато проблемът не се реши. След разговори с полицаите обаче около 40 минути след края на протеста той приключи.

Участващите в събирането обаче се заканиха следващата седмица да паркират пред сградата на КФН. Междувременно, от комисията съобщиха, че до вчера вечерта вече 66 хиляди автомобила, застраховани в "Олимпик" имат нови полици "Гражданска отговорност". Общият броя на засегнатите е около 200 хиляди.


До момента отговорните институции направиха две отстъпки пред останалите без застраховка - позволиха им да сключат нови застраховки, преди да изтекат старите, а пътната полиция обеща няколко дни да не ги глобява за липса на "Гражданска отговорност". Карането без задължителна полица обаче крие рискът при катастрофа, виновният за нея да трябва да плати от джоба си щетите.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света