Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

© Цветелина Белутова, Капитал

Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки "Автокаско" или имуществените застраховки срещу пожар да отиват за изплащане на щети от бедствия по продукцията на земеделски производители, съобщава "Медиапул". Концепцията за нов Закон за превенция от природни бедствия и неблагоприятни климатични събития в земеделието е предложена за обществено обсъждане. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се обявиха против идеята.


Агенция "Борба с градушките" ще се занимава със застраховане


Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се създаде нова държавна фирма, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като обезщетения на фермерите, претърпели щети върху продукцията си заради природни бедствия. Тя ще бъде създадена чрез трансформиране в държавно предприятие на сегашната Изпълнителна агенция "Борба с градушките".

За да се случи всичко това, законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании да правят отчисления в бъдещата държавна фирма. Фермерите ще трябва да правят ежегодни задължителни вноски за обработваема земя и трайни насаждения. Единствено собствениците и ползвателите на пасища, мери и ливади няма да правят вноски.


От своя страна застрахователите ще заплащат задължителна вноска, ако сред предлаганите от тях услуги са "Автокаско", застраховка за "Пожар и природни бедствия", както и застраховка за "Други щети на имущество".

Според Асоциацията на българските застрахователи бъдещата държавна фирма трябва да има лиценз, за да извършва подобна дейност. За такъв обаче не е споменато нищо в концепцията. Лицензът е нужен, тъй като на предприятието ще се вмени дейност, която по същество е застрахователна.


Поскъпване на застраховките


От асоциацията подчертават, че голяма част от по-големите земеделци рядко харчат пари за застраховка на продукцията си. Именно заради това е странна идеята пари от доброволните застраховки да отиват за незастраховани лица.


"Подобна мярка реално би довела до увеличение на цената на имуществените застраховки и на застраховки "Каско" на МПС, без да повиши очакваните обезщетения на застрахованите лица, което считаме за несправедливо", посочва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и подчертава, че в подобна идея няма финансова логика.

Алтернативното решение


Браншовата организация предлага алтернатива - да се създаде пул за селскостопанско застраховане. Така ще може да се защитят всички земеделски площи от всякакъв тип рискове, а не само от градушки.


"При създаване на застрахователен пул финансирането на превантивната дейност може да се извършва при условията на застраховането, а не с държавни средства", изтъкват от асоциацията.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА