Руски баржи са били подготвяни за нерегламентирана дейност в пристанище "Бургас"

Баржата Morwenna 3, която е била подготвяна за нерегламентирана дейност в пристанище Бургас, принтскрийн от: mwship.ru

Два плавателни съда, собственост на руската компания Morwenna, са извършвали активна подготовка за товарна операция на тежко оборудване на други руски кораби в пристанище "Бургас" без задължителното разрешение на Министерския съвет. Информацията на "Дневник" беше потвърдена от Министерството на транспорта и информационните технологии след зададени въпроси по случая.


Баржите Morwenna 1 и Morwenna 3, плаващи под руски флаг, са пристигнали в Бургас най-вероятно в края на юни за извършване на дейности по претоварването на тежко сондажно оборудване за добив на петрол във вътрешността на Русия или Казахстан, научи още "Дневник". Те трябва да обслужват корабите "Топаз Нева" и "Топаз Лена", които също плават под руски флаг.


Според действащия в момента у нас Кодекс на търговското корабоплаване обаче всички дейности във вътрешните морски води на страната могат да бъдат извършвани само от кораби, плаващи под български флаг. Допустимо е същите дейности да бъдат извършвани и от кораби, плаващи под флага на друга държава - членка на Европейския съюз, ако те отговарят на нормативните изисквания за крайбрежно плаване. Всички останали кораби, плаващи под флага на страни извън съюза, могат да извършват дейности в т.нар. вътрешно море на страната само след изрично разрешение на Министерския съвет.

Според отговора на въпросите, зададени до Министерството на транспорта обаче, Morwenna 1 и Morwenna 3 нямат издадено подобно разрешение, тъй като не са го поискали, независимо че са на пристанище "Бургас" вече около месец. В същото съобщение се уточнява, че оператор и концесионер на терминал "Бургаз-изток 2", на който са акостирали двете баржи, е "БМФ Порт Бургас" на братята Кирил и Георги Домусчиеви. Според пресцентъра на транспортното министерство дружеството им нямало никакво отношение към баржите, акостирали на кея им.


По същия повод от Изпълнителна агенция "Морска администрация" съобщиха, че вчера (очевидно след зададените въпроси по случая) на двете баржи е било разпоредено да не извършват никакви дейности до получаване на разрешение от Министерския съвет.

Дружеството - собственик на плавателните съдове, Morwenna Shipping Company не е в ограничителния списък на ЕС, показа проверка на "Дневник".

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината