Как морски плаж край Варна изчезна от кадастралните карти

Кметът на Варна Иван Портних (първият вляво) обяснява на премиера Борисов, че морският плаж "Аспарухово" не е морски плаж

Част от морския плаж край варненския кв. "Аспарухово" внезапно е изчезнал от информационната система на Агенцията по геодезия, картография и кадастър. Това каза за "Дневник" председателят на неправителствената организация "Камара на геодезистите в България" Йоан Каратерзиян.
Той изпрати в редакцията на "Дневник" скрийншотове от сайта на системата, в които


промяната е очевидна.


Според Каратерзиян екранните снимки са направени съответно на 26 юли и 9 август т.г. На първата въпросният имот е отбелязан като "Морски плаж "Аспарухово". На втората - плажът вече не съществува, което прави възможно застрояването на имота, който се намира на границата между морето и сушата. Как, кога и от кого е направена промяната засега не е ясно. "Никой извън системата на регионалното министерство не може да манипулира Кадастрално–административната информационна система", коментира Каратерзиян.

© Камара на геодезистите в България

Скрийншот от 26 юли т.г., на които е отбелязан "Морски плаж "Аспарухово"

© Камара на геодезистите в България

Скрийншот от 9 август т.г., на който "Морски плаж "Аспарухово" вече липсва

Преди седмица Камарата на геодезистите в България изпрати до Министерството на регионалното развитие и благоустройството сигнал за това, че с подписа на министър Николай Нанков на плажа неправомерно е разрешено строителството на рибарско пристанище, тъй като според конституцията плажовете са изключителна държавна собственост.


Ден след като сигналът беше оповестен в "Дневник", от регионалното министерство разпространиха становище, в което се твърди, че за територията на морски плаж в "Аспарухово" е издаден акт за изключителна държавна собственост, но

в него не попада имотът, цитиран в сигнала на Камарата на геодезистите.


В текста, публикуван на сайта на министерството, се твърди още, че "процедурата по издаването на разрешението за строеж е проведена по реда на Закона за морските пространства, вътрешни водни пътища и пристанища на Република България и по реда на Закона за устройство на територията. Разпоредбите на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие не са приложими и по тази причина в случая не се прилагат изискванията за Зона А от морските плажове", които забраняват строителството там.


Миналия петък коментар по случая направи и премиерът Борисов, който бе на посещение във Варна. Той увери журналистите на място, че лично е посетил терена, намиращ се в близост до военно поделение, и там нямало никакъв плаж, а "камъняци". Освен това в момента


теренът бил "змиярник"

и той лично видял само няколко души на плаж там. По думите на премиера в момента става дума за "увредена екология", а не че това ще се случи след изграждането на обекта.


© Скрийншот от Би Ти Ви

Морският плаж във варненския кв. "Аспарухово", който според премиера Борисов и регионалното министерство не е плаж


По повод думите на премиера от Камарата на геодезистите цитираха чл. 6 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В него е записано следното: "Морският плаж е територия, представляваща обособена част от крайбрежната плажна ивица, покрита с пясък, чакъл и други седиментни или скални образувания в резултат на естествени или изкуствено предизвикани в резултат на човешка дейност процеси на взаимодействие на морето със сушата." По-нататък в текста на същия закон изрично е упоменато, че "морските плажове са изключителна държавна собственост", върху която не може да се строи. При това положение как и защо теренът, на който трябва да се строи рибарско пристанище, не е актуван като такъв не е ясно.


"Това, че за въпросния плаж няма издаден акт за изключителна държавна собственост, означава, че самото министерство трябва да сезира съответните органи, защото това е


пропуск с големи последици,


а не основание за застрояване на морски плаж", твърди още Йоан Каратерзиян. Според него инфраструктурата на рибарското пристанище може да бъде изградена извън морския плаж, а той да бъде подходящо вписан в бъдещия проект и това би било факт в момента, ако изпълнителната власт спазва законите.


В случай че "изчезването" на част от морския плаж във варненския кв. "Аспарухово" бъде потвърдено, това би означавало, че промяната в Кадастрално–административната информационна система е станала непосредствено преди началото на летните отпуски през август. Това отлага извършването на евентуална проверка поне с месец.


"Дневник" изпрати до пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството няколко въпроса, свързани със случая. Те трябва да изяснят обстоятелствата, при които плажът е изчезнал от кадастралните карти, на какво основание е станало това и кой го е разпоредил. До приключване на работата по този текст отговори не бяха получени.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината