Съдебният съвет е плащал десетки хиляди лева месечно за нощувки на свои членове

© Велко Ангелов

Пленумът на ВСС на заседание

Висшият съдебен съвет (ВСС) е нарушавал собственото си решение, че членовете му, които нямат жилище в столицата, могат да харчат максимум 1000 лв. на месец за хотел или наем. За това информира в. "Сега", който е получил данните от съдебния съвет по Закона за достъп до обществена информация.


Това показват данните, предоставени на "Сега" от самия съвет по Закона за достъп до обществена информация. Тези правила бяха отменени в началото на юли. Оттогава кадровиците си плащат сами и са се изнесли от хотелите.


За да се вместват в лимита, членовете на съвета би трябвало да спят за максимум 33 лв. на вечер.

Според получените данни има случаи на многократно завишено плащане за квартира. Според справката най-скъпо за един месец е спала Калина Чапкънова, която преди избора и за член на прокурорската колегия беше окръжен прокурор на Бургас. В периода 9 октомври – 16 ноември 2017 г. Чапкънова е пребивавала в хотел, където цената на една нощувка е била 160 лв. Излиза, че за един месец ВСС е платил за нея 4800 лв. Тя има и 7 нощувки по 90 лв. в "Мениджмънт Ко" ООД, което прави 630 лв. След това 7 месеца – до 17 юли 2018 г. Чапкънова е била подслонена в парк хотел "Москва", където нощувката й е струвала 44 лв. Седеммесечният й престой струва на бюджета 9240 лв., или 1320 лв. месечно – пак повече от гласуваното от съвета.


Още трима души от прокурорската колегия са ползвали хотели на цени надвишаващи 1000 лв. месечно, но в доста по0-малък размер. Договорът за наем на Мутафова е за една година. Тя обаче ще живее там само до края на август, уточняват от съвета.

През юли ВСС отмени решението си да плаща до 1000 лв. наем на членовете си, ще се търси ново решение на проблема с квартирите. Бяха затегнати и правилата за ведомствените жилища. Това стана по предложение на главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Предложението беше предхождано от медийни атаки в проправителствените медии срещу Атанаска Дишева от съдийската колегия на ВСС, която е наемател на ведомствен апартамент от 2006 г. и една от малкото опозиционно настроени в съвета. Главният инспектор Теодора Точкова също ползва ведомствен апартамент. Договорът й е за 10 години, макар мандатът й да е 5 г.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Съдебният съвет бърза да прегласува Гешев за главен прокурор
Големият ни грях е, че направихме магистралите безплатни, обяви Борисов
Църквата почита св. Мина