Кметът на Бургас предлага разширение на площада вместо мол на терена до "Тройката"

© Сайт на община Бургас

В момента теренът е отделен с огради

Кметът на Бургас Димитър Николов предлага на общинския съвет да смени предназначението на имота, който от години пустееq до площад "Тройката" в града, съобщи сайтът на общината. Целта е, след като на мястото не може да се строи, да се приключат и съдебните спорове между общината и останалите собственици.


В момента делото по делба е едва в първа фаза, а следващата може да продължи на три инстанции. Това означава още дълги години тази централна част да бъде без каквато и да е перспектива за благоустройство, се отбелязва в аргументите към докладната.


В предложението си до местния парламент кметът на Бургас се аргументира с необходимостта да се оформи цялостно обществено пространство от над 25 дка, което да свързва Културния дом на нефтохимика, Съдебната палата, къщата на Хаджипетрови, площад "Баба Ганка", училище Кирил и Методий", пешеходните зони в центъра на града, до бул. "Стефан Стамболов".

© Сайт на община Бургас

Поглед през запустелия терен към паметника на площад "Тройката"


През 1989 година теренът е отреден за строителството на универсален магазин. При ликвидацията на бившето дружество с общинско участие "Нармаг" ООД започват и проблемите. През 2003 г. ликвидаторът на "Нармаг" ООД продава правото на строеж върху терена на частното дружество "ГИР 2" ЕООД, към настоящия момент "Мариета" ЕООД.


През 2008 г. Община Бургас предявява самостоятелни претенции върху собствеността на терена, вследствие на което към настоящия момент е собственик на близо 11 дка. Останалите 638 кв.м са собственост на четири търговски дружества.

Обявените от тях инвестиционни интереси включват изграждането на голям търговски център. Община Бургас счита, че това не отговаря на обществените нужди и че целият терен трябва да бъде отреден за голям градски площад с озеленяване, кътове за отдих и пространства за култура.


Ако общинският съвет подкрепи предложението на кмета, община Бургас ще започне да проектира и впоследствие да инвестира в облагородяването на запустелия терен и превръщането му в място за събития и отдих, се казва в сайта на общината.

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света