Няма яснота кога ще започне източването на мазута от потъналия край Созопол кораб

© Георги Кожухаров, Дневник

Най-рано утре се очаква да започне операцията по източването на мазут от потъналия преди близо век край Созопол американски кораб "Мопанг". Категорична яснота дали това ще се случи обаче няма. Днес пресцентърът на Министерството на транспорта и информационните технологии не разполагаше с информация кога точно ще започне източването.


Пред Радио Бургас, част от веригата на БНР, директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" Живко Петров заяви по-рано през деня, че гмурканията на водолази за подготовка на източването ще започнат "евентуално утре".


Според Петров преди това водолазният кораб, който ще извърши операцията, трябвало да си намери място, така че да се поставят стационарни котви на морското дъно. "Сама по себе си операцията по източването на мазут от резервоарите на "Мопанг" е сложна", е казал още директорът на "Морска администрация". Предпоставка за началото на операцията е морето да е спокойно, добави той.

Още миналата сряда обаче водолазът доброволец Михаил Заимов предупреди в ефира на Би Ти Ви, че има опасност всеки момент потъналият край Созопол кораб да се разцепи и да изпусне наведнъж 100 т мазут в морето. "В момента екологичната катастрофа на морското дъно е факт", каза още тогава Заимов.


Според него спешните мерки за предотвратяване на екологичната катастрофа трябваше да бъдат взети още в средата на миналата седмица, тъй като има реална опасност заради допълнителни структурни нарушения корабът да изпусне горивото си. "След това то ще отиде на повърхността и вятърът ще го понесе в произволна посока", предупреди Заимов. По думите му специализирани фирми имат готовност за действие от първия ден, но и до този момент не е ясно дали са официално ангажирани за тази дейност.

Пак в средата на миналата седмица министърът на транспорта Ивайло Московски информира, че парите, необходими за операцията, са отпуснати. Днес от пресцентъра на ведомството обаче заявиха за "Дневник", че конкретна информация за евентуалното начало на операцията по източването на мазут от "Мопанг" можело да бъде дадена утре.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината