Високоскоростен американски военен катамаран е във Варна (видео)

© Wikipedia

"Карсън Сити" (USNS CARSON CITY)

Високоскоростният транспортен катамаран от състава на американските Военноморски сили "Карсън Сити" (USNS CARSON CITY) е в момента във Варна.


Корабът е предназначен за експедиционни операции. Той е дълъг 103 м. (338 фута), широк 29 м. (96 фута) и има водоизместимост 2.4 хил. т.


Максималната скорост, която развива "Карсън Сити", е 43 възела (80 км/ч). Той разполага и с хеликоптерна площадка, а екипажът му се състои от 21 души, но катамаранът е пректиран да превозва още 312 човека.

Корабът е построен от компанията Austal в корабостроителницата й в Мобил, Алабама, и е пуснат на вода на 16 януари 2016 г.


През т.г. "Карсън Сити" участва в ежегодното военноморско учение BALTOPS в Балтийско море, където демонстрира автономните подводни апарати REMUS-100 и REMUS-600 за провеждане на противоминни операции.

Корабът разполага с електронно оборудване, която му позволява да изпълнява функцията на команден пункт по време на учения и бойни действия, да координира и улеснява придвижването на съюзнически кораби и комуникацията между тях.


Програмата на американския военноморски флот за бързо експедиране на войски, военни превозни средства и оборудване с авиационна поддръжка (T-EPF) наброява 12 високоскоростни транспортни кораба от типа на Carson City. Той ще остане във Варна до 29 август.Корабът Spearhead от състава на америкавските ВМС е близнак на Carson City

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА