Как приключи краткият живот на "най-високия фонтан" в България

© LiveVarna

Най-големият фонтан в страната трябваше да изстрелва вода на височина 41 м.

Три години след като беше шумно открит на варненския площад "Независимост", най-големият, най-високият и вероятно най-скъп пеещ фонтан в страната вече е повреден, а кога отново ще заработи в пълната си функционалност никой не знае. Това стана ясно от отговорите на въпроси, които "Дневник" изпрати до общинската администрация в града.


Фонтанът беше открит за празника на Варна на 15 август 2015 г. - само два месеца преди проведените тогава избори за местни органи на властта. За да отбележи събитието, тогава във Варна дойде лично премиерът Бойко Борисов. Снимките пред фонтана със свои почитатели и дори с вече бившия министър на транспорта Ивайло Московски той публикува в профила си във Фейсбук.


Колко точно струва съоръжението

не е ясно и до този момент. Заедно с още два "сухи" фонтана той беше част от проекта за обновяване на пешеходната зона във Варна, финансиран с 5 млн. лв. по програма "Зелена и достъпна градска среда" на оперативна програма "Регионално развитие".


© Профилът на Бойко Борисов във Фейсбук

Премиерът Бойко Борисов при откриването на фонтана на централния пл. "Независимост" във Варна през 2015 г.


Според информацията, разпространена преди откриването на фонтана от общинския пресцентър, в него са вложени 300 дюзи, 400 прожектора, 52 помпи и 30 км кабели. Програмираните цветни комбинации, управлявани от специално създаден за целта софтуер, трябваше да са 2 хил., а в акомпанимент на водоскоците трябваше да звучат 8 любими български хита, сред които и "Моя страна, моя България". Предвидено бе дори да бъде организиран конкурс за избор на

любимата песен на варненци,


която също да бъде включена в плейлистата.


© LiveVarna

Сухите фонтани във Варна при откриването им през 2015 г.


След откриването на фонтана в началото на юни т.г. обаче туристите, прочели за него в общинския онлайн пътеводител visit.varna.bg, напразно чакаха с фотоапаратите си, за да запечатат на снимка "чудото" – водна струя, висока 41 м. В края на лятото, малко преди новото зазимяване на фонтана, положението не е по-различно.


Според местната дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" при разконсервирането на фонтана след зимния период (това стана в началото на юни т.г. - бел. ред) е била установена "необходимост от настройки на софтуера и хардуера, които са ангажимент на фирмата по поддръжка". Според директора на дирекцията Петър Гърбузов "след цялостното почистване, проверка и настройки, фонтанът на пл. "Независимост" и двата сухи фонтана на пешеходната зона в града са в работен режим".

Проверката на място обаче потвърждава правилото, че


чиновникът живее в паралелна реалност.


От всички 300 дюзи на площада на пл. "Независимост" в момента работят приблизително половината. А от "най-високата водна струя в България" няма и помен (виж снимките и видеото).


Този браузър не поддържа елемента video.


Според Петър Гърбузов "гаранционната поддръжка на фонтана на пл. "Независимост" във Варна се извършва от дружеството "Зебра трафик", изпълнител на проект "Естетизация и модернизация на главни пешеходни зони и зони за обществен отдих на град Варна". Гаранционният срок на целия проект, включително и на фонтана, покрива всички видове изпълнени строително–монтажни работи - 10 г. за новоизпълнени строителни конструкции, 5 г. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи, завършен монтаж на машини, съоръжения, инсталации, контролно-измервателни системи и автоматика".


© Дневник

Състоянето на един от двата "сухи" фонтана във Варна. Според общинската администрация те са в "работен режим".


За да бъде получен пълният обем от поисканата информация, касаеща проекта, бяха необходими няколко дни, през които тя бе подавана от общинската администрация във Варна


пестеливо и с явно нежелание.


В крайна сметка стана ясно, че в момента текущата поддръжка на пеещия фонтан в града се извършва не от "Зебра трафик", а от друго дружество - "Нола 7", след договор, сключен на 1 август т. г. по Закона за обществените поръчки.


© Дневник

Тревните площи в парка на Варненската опера, ремонтиран през 2015 г.


Договорът е за срок от 4 години (приблизително до септември 2021 г.) и е на обща стойност 400 хил. лв. От тях за оставащите около два месеца от първата година след сключването на договора са предвидени 47.4 хил. лв. Срещу тази сума "Нола 7" ще извършва "почистване, продухване, замерване на тока, дозиране на препарати за функционирането на фонтаните и управление".


© Дневник

Състоянието на зелените площи по ремонтираната преди 3 години пешеходна зона във Варна за 5 млн. лв.


Според Петър Карбузов обаче до края на т.г. ремонт на неработещите фонтани, както и настройки на софтуера и хардуера им не са предвидени. Така най-високата водна струя в страната вероятно ще бъде изстреляна в центъра на Варна през лятото на следващата година – в навечерието на поредните избори за местни органи на властта.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света