Варна "закри" виртуално неработещия фонтан на централния си площад (видео)

При откриването си преди три години фонтанът на варненския пл. "Незавсимост" беше обявен за градска гордост като най-големият и най-високият в България.

Ден, след като "Дневник" публикува текст за това, че обявения за, най-големия, най-високия и вероятно най-скъп пеещ фонтан в страната е повреден три години след шумното му откриване общината реши да го скрие от официалния си туристически сайт Visit.Varna.bg


По този начин администрацията на кмета на града Иван Портних вероятно е опитала да реши "виртуално" проблема с неспособността си да поддържа фонтана, който бе открит за празника на града 15 август и в навечерието на местните избори, проведени през 2015 г.


За церемонията по откриването на фонтана във Варна дойдоха премиерът Бойко Борисов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев и вече бившият министър на транспорта Ивайло Московски.

С тях и със свои фенове


Борисов се снима пред водните струи,

а след това публикува снимките във фейсбук страницата си.


Спектакълът на водоскоците, сред които централният трябваше да достига 41 м. - най-високият в България (по данни на местната администрация) беше обявен за една от основните туристически атракции на Варна и беше включен в официалния онлайн туристически справочник с информация на четири езика.


Но след като вчера "Дневник" публикува статия за това, че три години след помпозното си откриване пеещият фонтан вече не пее, а от всичките му 300 водни оръдия работят по-малко от една трета, днес вече


информацията за атракцията липсва от сайта VisitVarna.

Общинският сайт Visit.Varna.bg след като информацията за фонтана беше свалена от него

Общинските IT специалисти обаче пропускат факта, че без особени усилия в интернет могат да бъдат намерени кеширани версии на сайта. Последната от тях е от 22 август (виж снимката).


Кеширна версия на общинския сайт Visit.Varna.bg преди информацията за фонтана да бъде свалена от него


От свалената вчера статия туристите можеха да научат, че "180 кубика оборотна вода се превръща във феерия от танцуващи цветни струи (с над 2 хил. цветови коминации")", че "фонтанът има дневна, нощна и междинна програма без мелодии" и, че "през летния сезон всяка вечер от 20.30 ч. започва програма, съчетаваща вода, звук и светлина". Тази година обаче гостите на Варна нямаха шанс да видят всичко това.


Следи от свалената информация


могат да бъдат открити в интернет и при задаване на ключови думи "фонтан" и "Варна". Линкът със снимка, който се появява при търсенето обаче води към празна статия в сайта Visit.Varna.bg. (виж видеото)


Този браузър не поддържа елемента video.


Цената на "най-големият фонтан" в България


остава неизвестна и до този момент, но заедно с още два "сухи" фонтана той беше част от проекта за обновяване на пешеходната зона във Варна, на стойност 5 млн. лв., осигурени по програма "Зелена и достъпна градска среда" на оперативна програма "Регионално развитие".


В отговор на въпроси, зададени от "Дневник" преди седмица от местната дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" информираха, че при разконсервирането на фонтана след зимния период (това стана в началото на юни т.г. - бел. ред) е била установена


"необходимост от настройки на софтуера


и хардуера, които са ангажимент на фирмата по поддръжка".


Фонтанът на варненския площад "Независимост"


Справка в търговския регистър показа, че това е дружеството "Нола 7", спечелило обществена поръчка за гаранционна поддръжка на фонтана за срок от 4 години


на стойност 400 хил. лв. без ДДС.


Според условията на поръчката, срокът за изпълнението й би трябвало да приключи през септември 2021г. Договорът между Община Варна и "Нола 7" обаче е сключен на 1 август т.г., което означава, че бюджетът за първата година от договора трябва да бъде усвоен до края на следващия месец. С втора обществена поръчка за "обособена позиция", възложена пак на "Нола 7" той е определен на 47 хил. лв.


Според Петър Гърбузов , директор на дирекцията "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" в Община Варна на тази цена компанията трябва да извърши "почистване, продухване, замерване на тока, дозиране на препарати за функционирането на фонтаните и управление".


След това обслужване полуработещият фонтан би трябвало отново да бъде зазимен до следващото лято. Също както и информацията за него в официалния общински туристически сайт на Варна.
---
Рано сутринта днес (3 септември), ден след публикуването на този текст, статията за фонтана на варненския пл. "Независимост" се появи отново в туристическия сайт на Община Варна Visit.Varna.bg


Фотогалерия: Тества се пеещият фонтан във Варна >

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА