Няма вариант на плажа "Корал" да се строи, обяви областният управител на Бургас

© Надежда Чипева, Капитал

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков обяви, че "не вижда вариант на плажа "Корал" да има строителство". Пред Би Ти Ви той уточни, че няма да допусне нито едно незаконосъобразно решение на общинския съвет.


В момента има съдебен спор между община Царево, на чиято територия се намира "Корал", и испанския инвеститор "Ибердрола Инмобилиария" със собствен имот зад плажа дали собственикът има право да строи там. Според конституцията дюните са изключителна държавна собственост и върху тях не може да се строи. Въпреки това кметът на Царево Георги Лапчев изказа съмнение дали дюните на плажа наистина са дюни.


Чолаков допълни, че решението дали ще се строи на "Корал" зависи от общинската администрация, но последната дума ще има съдът. Той коментира и казуса с одобрения от общинския съвет в Царево подробен устройствен план на парцел от 22 хил. кв/м в района на плажа "Силистар".

"Редът, по който е тръгнал общинският съвет, е неправилен. Сгрешили са. Така е, когато се бърза и има голям обществен интерес", добави Чолаков.


По думите му е нормално премиерът Бойко Борисов да казва на администрацията как да действа. Така той оправда решението си да оспори пред Административния съд решението на общинския съвет в Царево за "Силистар", като то дошло именно след препоръка от министър-председателя.

"Получих указания да действам законосъобразно. Казаха ми да наостря вниманието си по този казус, да намеря незаконосъобразните неща и действам", каза още Вълчо Чолаков.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината