Депутатите се захващат с президентското вето върху Административнопроцесуалния кодекс

© Юлия Лазарова, Дневник

Александър Кашъмов

Президентското вето върху промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) влиза в дневния ред на Народното събрание идната седмица. Това се вижда от публикувания на сайта на парламента дневен ред на Комисията по правни въпроси, където точката е поставена на първо място сред общо пет за заседанието във вторник.


Мащабните промени в административното правосъдие бяха окончателно приети от парламента в последната седмица преди лятната ваканция, а незабавно след това президентът Румен Радев наложи вето на част от текстовете.


За налагане на вето го призоваха над 50 правозащитни,бизнес и екологични организации, според които измененията ограничават и нарушават фундаментални правата на гражданите и демокрацията. Срещу някои от тези промени се обяви и пленумът на Върховния административен съд (ВАС).

Оспорените от държавния глава разпоредби са 16. Той не е съгласен с новите правила за подсъдност, закритите съдебни заседания, драстично увеличените такси в касационното производство и премахването на касационната инстанция в редица специални закони.


Повече за основните изменения в АПК четете тук.За мотивите на държавния глава четете тук.

Адвокат Александър Кашъмов от програма "Достъп до информация" коментира в блога й, че нежеланието на депутатите да дебатират по оспорените текстове е очевидно, след като точката е една от общо пет в дневния ред.
Драстичното повишаване на таксите за касационно обжалване, въвеждането на закрити съдебни заседания без участие на страните, премахването на втората съдебна инстанция по много дела са част от спорните текстове, изброява адв. Кашъмов.


"Ако не всички, то поне повечето гафове и корупционни скандали на управлението през 2017-2018 г. бледнеят пред прокарването на промените в АПК. Те са шамар за гражданите, дребния и средния бизнес, върховенството на закона и малкото защита на правата, която за три десетилетия нашето общество успя да постигне" , предупреждава правозащитникът.


Пълния текст на коментара му четете тук.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света