Разрешения за строителство в защитената зона Калиакра са били подновени 10 дни преди то да бъде забранено

© Росен Цонев, -

Две разрешения за строителство в защитената зона Калиакра, издадени в нарушение на Законите за опазване на околната среда и биоразнообразието през 2012 г., са били презаверени от главния архитект на Каварна Камен Жейнов само десет дни преди на 21 юли м.г. министърът на околната среда и водите Нено Димов да забрани строителството в зоната.


Това се разбира от документи, приложени към сигнал на Инициативния комитет "За туризма на Калиакра", изпратен до президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов.


Двете разрешения за строителство са издадени на дружеството "Калиакра инвест", което до 2014 г. е било собственост на бившия депутата от ГЕРБ Живко Мартинов. Той бе принуден да подаде оставка след доказан натиск върху бизнесмени от Добрич да дарят 4 тона суджук под предлог, че са за премиера.

В момента съсобственици на компанията са братът на Живко Мартинов - Николай, и някогашният парламентарен съветник на бившия депутат Валентин Иванов–Цуци. "Калиакра инвест" притежава близо 280 дка в защитената зона, предназначени за застрояване.


От документите, приложени към жалбата на "За туризма на Калиакра", се разбира, че разрешенията за строителство са били презаверени на 11 юли м.г. Десет дни по-късно Нено Димов обяви решение, с което забрани новото строителство на Калиакра. До забраната се стигна, след като Европейската комисия осъди през 2016 г. България за строителство в защитената зона.

От писма на Националния строителен контрол до фондация "Биоразнообразие" от края на миналата година се разбира още, че през 2012 г. на "Калиакра инвест" е било разрешено да строи в имотите си в нарушение на действащото законодателство. Разрешенията за строеж са били издадени без извършване на преценка на необходимостта от оценка за въздействие върху околната среда, което според Закона за устройство на територията е следвало да се извърши преди одобряване на инвестиционните проекти на компанията, свързана с Живко Мартинов. В момента имотите попадат в защитена територия, определена като понто-сарматски степи.


Заради установената презаверка на разрешенията за строителство в степите от инициативния комитет "За туризма на Калиакра" призовават в сигнала си до президента и премиера по случая да бъде сезирана прокуратурата, която да установи дали не става дума за противозаконно унищожаване на приоритетно местообитание - предмет на опазване в защитена зона.


Според членовете на комитета защитената зона не е защитена от строителство и заради сериозно противоречие в заповед на министъра на околната среда и водите от 12 декември м.г. С нея "Комплекс Калиакра" бе обявен за защитена зона.


От една страна с нея се забранява издаването на разрешения за строеж и всякакво строителство на територията, определена като понто-сарматски степи. Тази забрана обаче не се прилага за строежи с действащо разрешително за строеж към датата на обнародване на заповедта.

Точно такъв е случаят със строителните разрешения, издадени на "Калиакра инвест" през 2012 г. и подновени от главния архитект на Каварна през лятото на м.г.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света