Споразумение с държавата за "царските имоти" няма да има, каза адвокатът на Сакскобургготски

© Юлия Лазарова, Дневник

Споразумение за т.нар. царски имоти между Симеон Сакскобургготски и държавата няма как да се постигне в дадения предварителен срок от съда в Страсбург 13 септември, обяви днес по Би Ти Ви адвокатът на бившия премиер Валя Гигова. Тя допълни, че държавата все още не е изпратила в съда в Страсбург становището си за споразумение със Симеон Сакскобургготски по казуса за "царските имоти". Става въпрос както за двореца "Врана", така и за Царска Бистрица.


Съдбата на Царска Бистрица ще се решава на последна съдебна инстанция , а на 23 август състав на Софийския градски съд отсъди, че и дворецът "Врана" е държавен, а не на наследниците на цар Борис III.


Днес Гигова не се съгласи с това твърдение и повтори, че "Врана" е на династията на Кобургите, защото е частна собственост. Адвокатът избегна директен отговор на въпроса дали държавата ще бъде съдена в Страсбург.

Според Гигова тезата, че няма документи за земята, не е вярна. Тя обясни, че дворецът е покупка на цар Фердинанд, който след това е придобит по давност от цар Борис III и следва да бъде получен от наследниците му Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза.


За двореца на княз Батенберг в центъра на София адвокат Валя Гигова обясни, че държавата е заплатила за него и за всички други дворци, които са построени от Батенберг, затова тяхната собственост е държавна.

Според Гигова до 1947 г. никой в България не е имал съмнения кои имоти са на царската фамилия и кои са държавна собственост.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината