Все повече дела се бавят и за две години това е струвало на държавата над 1 млн. лв.

© Анелия Николова, Дневник

За 2016 и 2017 г. Министерството на правосъдието е изплатило 1.15 млн. лв. на потърпевши от забавено правосъдие. Общо са сключени 481 споразумения за компенсиране. Това се разбра днес в парламента, където бяха приети годишните доклади за дейността на Висшия съдебен съвет (ВСС) за периода. Депутатите приеха и докладите за дейността на Инспектората към ВСС, съобщи "Фокус".


За двете години инспекторатът е проверил 152 органа на съдебната власт. Установена е тенденция за увеличаване на делата, които се забавят. Проверките в прокуратурите констатират най-често забавено разследване на досъдебни производства и недостатъчен контрол на спрените такива.


Главният прокурор Сотир Цацаров обясни по време на изслушването му в парламента, че в страната има райони, в които въобще няма съдебни медици, а Институтът по криминалистика към МВР претоварен от експертизи.

"Чакането на експертизи е един от основните фактори, които причиняват забавянето на досъдебните производства. Вторият проблем е взаимодействието с МВР и по-точно кадровото обезпечаване и обучението на разследващи кадри. Необходимо е предприемане на мерки в насока на обучение на разследващите полицаи", уточни Цацаров.


Инспекторатът към ВСС е разгледал общо 3975 сигнала на граждани през 2016 и 2017 г. При 189 от тях е установено нарушение. Разгледани са 1072 заявления за установяване на нарушения на правото на разглеждане на делата в разумен срок, като са изготвени 729 констативни протокола и становища.

От общо 4292 съдии, прокурори и магистрати, които са подали задължителната имуществена декларация през 2017 г., 25 са го направили извън установените срокове и са били санкционирани.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Жена е открита мъртва в столичния кв. "Младост"
Григор Димитров отново загуби от Надал и изпадна от топ 40
Сауната на терасата на Пламен Георгиев е без документи, установи проверката на общината