Неявяването на Лозан Панов в парламента провали приемането на доклада за дейността на съдилищата

© Надежда Чипева, Капитал

Лозан Панов

Докладите за дейността на съдилищата през 2016 и 2017 г. не бяха гласувани в парламента, тъй като председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов не присъства в пленарната зала. Отлагането на гласуването им стана по предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид, което беше подкрепено от 120 народни представители.


Преди това депутатите приеха годишните доклади за същия период за дейността на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС и прокуратурата.


За да представят докладите, в парламента дойдоха главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, представляващият ВСС Боян Магдалинчев и главният съдебен инспектор Теодора Точкова.Липсата на Панов провокира Хамид Хамид да поиска той да бъде привикан в Народното събрание. По думите му председателят на ВКС показва неуважение към институциите.


"Този човек трябва да е тук днес, за да отговаря на въпроси и да докладва дейността на съдилищата", каза още Хамид.Потърсени от "Клуб Z" за коментар, от ВКС обясниха, че Панов е получил вчера по обед телефонно обаждане с покана да присъства на днешните обсъждания на докладите. От съда уточняват, че по протокол поканата трябва да е официална. В крайна сметка от кабинета на Лозан Панов са уведомили Народното събрание, че той не може да размести плануваните си за днес срещи и няма да присъства.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Елена Йончева е обвинена за пране на пари (допълнена)
Строителство на нов парк върху плаж във Варна беше одобрено въпреки сигналите
Руски милиардер е с отнето българско гражданство след сигнал от антикорупционния фонд