Източването на първите количества мазут от потъналия край Созопол кораб (видео)

Този браузър не поддържа елемента video.

Източени са първите количества мазут от резервоарите на потъналия преди близо век в созополския залив кораб "Мопанг", съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Операцията е започнала вчера, като са изпомпени първите 10 кубика нефтоводна смес.


Пред радио "Фокус" - Бургас, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев уточнява, че течността не може да се определи като гориво, а като смес от мазут и вода. "Горивото, колко е точно, може да се каже, когато се напълни танкът на нефтосъбирача и когато се сепарира. Чак тогава може да се отчете колко е точно горивото", поясни той.


Контраадмирал Мотев уточни, че вечя няма разливи на течност в морето. "Технологията е такава, че не позволява да изтича гориво при изпомпването", допълни той. Поради влошаване на метеорологичните условия днес и утре няма да се провеждат водолазни операции.

От Министерството на транспорта уточняват, че в рамките на действията до момента са монтирани котви, осигуряващи точното позициониране на специализиран водолазен кораб, както и 4 броя бетонови котви за закрепване на боновите заграждения около "Мопанг". Също са били извършени множество водолазни спускания с цел маркиране на носа и кърмата на кораба, картиране на корпуса, вземане на проби от нефтения продукт, направа на отвори по корпуса и подводен монтаж на шлангови линии.


Американският кораб "Мопанг" е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век. През 1921 г. той попада на останала в морето мина от Първата световна война в района на остров Свети Иван край Созопол и потъва бързо.

Корабът дълги години е една от атракциите за водолазите в района, но от около петнадесет години от резервоарите му започва да изтича мазут. След бурите в началото на август количеството се увеличава драстично, което и налага корабното гориво да бъде източено. Според данните капацитетът на резервоарите на "Мопанг" е над 600 тона, но не се знае колко мазут има в тях.


През миналия месец правителството отпусна 2.4 млн. лева за операцията.

Още по темата


Изпращане на видео

Последни

Видео: Да се изкъпеш в розово езеро, голямо колкото Лондон
Женски отбор изравни рекорда за най-много поредни победи във футбола
След Валери Симеонов и ВМРО призна за проблеми в управляващата коалиция

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов