Източването на първите количества мазут от потъналия край Созопол кораб (видео)

Този браузър не поддържа елемента video.

Източени са първите количества мазут от резервоарите на потъналия преди близо век в созополския залив кораб "Мопанг", съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта. Операцията е започнала вчера, като са изпомпени първите 10 кубика нефтоводна смес.


Пред радио "Фокус" - Бургас, заместник-командващият на Съвместното командване на силите контраадмирал Георги Мотев уточнява, че течността не може да се определи като гориво, а като смес от мазут и вода. "Горивото, колко е точно, може да се каже, когато се напълни танкът на нефтосъбирача и когато се сепарира. Чак тогава може да се отчете колко е точно горивото", поясни той.


Контраадмирал Мотев уточни, че вечя няма разливи на течност в морето. "Технологията е такава, че не позволява да изтича гориво при изпомпването", допълни той. Поради влошаване на метеорологичните условия днес и утре няма да се провеждат водолазни операции.

От Министерството на транспорта уточняват, че в рамките на действията до момента са монтирани котви, осигуряващи точното позициониране на специализиран водолазен кораб, както и 4 броя бетонови котви за закрепване на боновите заграждения около "Мопанг". Също са били извършени множество водолазни спускания с цел маркиране на носа и кърмата на кораба, картиране на корпуса, вземане на проби от нефтения продукт, направа на отвори по корпуса и подводен монтаж на шлангови линии.


Американският кораб "Мопанг" е превозвал товари между Истанбул и Бургас през 20-те години на ХХ век. През 1921 г. той попада на останала в морето мина от Първата световна война в района на остров Свети Иван край Созопол и потъва бързо.

Корабът дълги години е една от атракциите за водолазите в района, но от около петнадесет години от резервоарите му започва да изтича мазут. След бурите в началото на август количеството се увеличава драстично, което и налага корабното гориво да бъде източено. Според данните капацитетът на резервоарите на "Мопанг" е над 600 тона, но не се знае колко мазут има в тях.


През миналия месец правителството отпусна 2.4 млн. лева за операцията.

Още по темата


Изпращане на видео

Последни

"Обединените патриоти" написаха законопроект за трюфелите
Григор Димитров среща чилиец в много важен мач
Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)

Още от Дневник

Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран
Показаха новия бул. "Левски" във Варна