©Капитал

Факултетът по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет е с ново име

Факултетът по начална и предучилищна педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата реши правителството. Това стана с постановление, прието от правителството днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


"Настоящото название на факултета не отразява професионалната квалификация на кадрите, получили образование по различните специалности. Акцентът върху началната и предучилищната педагогика създава неточната представа, че във факултета се обучават изключително бъдещи учители за нуждите на предучилищното и началното училищно образование", се обяснява в съобщението.


Факултетът за подготовка на детски и начални учители, преименуван през 1988 г. във Факултет по начална и предучилищна педагогика, е създаден през 1983 г. В него първоначално се провежда обучение само по три специалности - "Предучилищна педагогика", "Начална педагогика" и "Дефектология". През годините се разкриват нови специалности в отговор на динамично променящите се изисквания пред образователната система.

Структурата на факултета включва шест катедри, в които се обучават студенти по четири професионални направления - "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство" - в 12 бакалавърски специалности, 42 магистърски и 17 докторски програми.


Предвижда се в преобразуваното звено да продължи обучението по вече откритите специалности от акредитираните професионални направления, включително и по новите професионални направления "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство", получили програмна акредитация през декември 2017 г.


Всички новини от днес

Още по темата

Още от Дневник

Коронавирусът в България: Гърция затвори "Кулата - Промахон" за чужденци през нощта
Броят на новите заразени надхвърли досегашните рекорди
И Варна си е купила от "златните тоалетни" за по 12 хил. евро кв.м