©Капитал

Факултетът по начална и предучилищна педагогика на Софийския университет е с ново име

Факултетът по начална и предучилищна педагогика в Софийския университет "Св. Климент Охридски" се преобразува във Факултет по науки за образованието и изкуствата реши правителството. Това стана с постановление, прието от правителството днес, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.


"Настоящото название на факултета не отразява професионалната квалификация на кадрите, получили образование по различните специалности. Акцентът върху началната и предучилищната педагогика създава неточната представа, че във факултета се обучават изключително бъдещи учители за нуждите на предучилищното и началното училищно образование", се обяснява в съобщението.


Факултетът за подготовка на детски и начални учители, преименуван през 1988 г. във Факултет по начална и предучилищна педагогика, е създаден през 1983 г. В него първоначално се провежда обучение само по три специалности - "Предучилищна педагогика", "Начална педагогика" и "Дефектология". През годините се разкриват нови специалности в отговор на динамично променящите се изисквания пред образователната система.

Структурата на факултета включва шест катедри, в които се обучават студенти по четири професионални направления - "Педагогика", "Педагогика на обучението по...", "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство" - в 12 бакалавърски специалности, 42 магистърски и 17 докторски програми.


Предвижда се в преобразуваното звено да продължи обучението по вече откритите специалности от акредитираните професионални направления, включително и по новите професионални направления "Изобразително изкуство" и "Музикално и танцово изкуство", получили програмна акредитация през декември 2017 г.


Всички новини от днес

Още по темата

Още от Дневник

Софиянци готвят блокади на крайградски пътища заради искани винетки
Борисов към шефа на Пътна агенция: Отиваш да викаш по площадите "Няма да има винетки"
Задържането на Васил Божков - факти и догадки