Скандалите в БАН стигнаха до "разкрития" за конфликт на интереси на шефа на метеоролозите

© Николай Дойчинов, Дневник

Няколко седмици след началото на напрежението между ръководството на Българската академия на науките (БАН) и Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ) общото събрание на академията даде пресконференция, на която опроверга неверни твърдения на института - съобщено бе, че всъщност заплатите в НИМХ били по-високи от средните за БАН; че ръководството му отказало допълнителни пари; че одитът в института бил възпрепятстван и т.н. Подробно бе обяснено и как се разпределят парите между институтите в академията (още по темата вижте тук).


За първи път от ръководството на БАН представиха нов мотив за отстраняването на директора на НИМХ проф. Христомир Брънзов - той нарушил устава на академията, тъй като според Търговския регистър имал участие в три търговски дружества - ЕТ "Аналог - Христомир Брънзов", което е прехвърлено на "МСЕ Сервиз" на 8 септември; в "МСЕ Сервиз" (Метеорологични системи и екипировка) проф. Бръзнов бил едноличен собственик; третото дружество било "МСЕ Консорциум" - производител на метеорологично оборудване, сред чиито клиенти бил НИМХ.


За фирмите на проф. Брънзов ръководството на БАН разбрало от публикации в медиите преди няколко месеца. Досега обаче не обявявали този мотив за отстраняването му, за да не се изтълкува като "обявяване на война". Целта на вътрешния одит в НИМХ според прессъобщение на БАН била да се установи "влизал ли е институтът с директор проф. Христомир Брънзов в търговския отношения с фирмите на бизнесмена Христомир Брънзов".

Друг директор с фирми не е отстранен


Според публикации в медиите и директорът на Института за изследване на населението и човека проф. Антоанета Христова имала фирма, както и участие в неправителствената организация "Институт за политика" заедно с бившия депутат от "Атака" и настоящ докторант Калина Крумова. На въпрос на журналисти защо тя не е отстранена от общото събрание обясниха, че е прекратила участието си в тези дружества за 3 дни.

От ръководството на БАН допълниха, че проверката на този случай продължава, както и че нарушението на устава не е единственият мотив за отстраняването на проф. Брънзов.


Според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев решението за отстраняване на директора на НИМХ в тази ситуация било абсолютно неуместно. Той припомни, че в момента министерството прави одит в института, за който било съгласно и ръководството на БАН.


Юридически спънки пред раздялата


Министър Вълчев призова БАН и НИМХ да спрат с личните нападки, за да започне процедурата по изваждане на института от структурата на академията. Той поиска да бъде избран и временно изпълняващ длъжността директор на института, за да не спре прогнозата за времето през следващата седмица. От ръководството на БАН чакат метеоролозите утре да предложат свой кандидат.

Изваждането на института от БАН не може да стане без официално решение на общото събрание за неговата трансформация, обяви още министърът. От ръководството на БАН пък искат да има официално решение на правителството, за да действат. То пък не може да бъде взето преди тяхното, за да се следва принципът на правоприемственост.


Ако БАН не вземе решение, изваждането на института може да стане чрез законови поправки, обяви Красимир Вълчев. По думите му целта е това да стане до 1 януари.


Най-вероятно НИМХ ще бъде структура към Министерството на образованието и науката.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов