Бойко Борисов ще води вместо Румен Радев българската делегация на Общото събрание на ООН

© Анелия Николова, Дневник

Премиерът Бойко Борисов ще ръководи българската делегация по време на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, реши днес правителството. Форумът е в края на месеца.


За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г. Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.


Радев е обвиняван често от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че не е евроатлантически настроен, а позициите му били твърде близки с тези на Русия.

През април след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност Цветанов обяви, че Радев иска да извади България от НАТО и ЕС. Ден по-късно Цветанов уточни, че президентските съветници са застъпвали позиции, кореспондиращи с тезите на Русия, а не на ЕС. От своя страна държавният глава отрече твърденията на Цветанов и заяви, че бившият вътрешен министър трудно осмисля това, което чете.


На Общото събрание на ООН всички страни - членки на организацията, имат еднакво представителство. Неговите правомощия са да наблюдава бюджета на ООН, да назначава временни членове на Съвета за сигурност, да приема доклади от други органи на ООН и да прави препоръки под формата на резолюции.

В състава на всяка делегация могат да бъдат включени до петима представители, като сред тях попада и ръководителят им.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран