Бойко Борисов ще води вместо Румен Радев българската делегация на Общото събрание на ООН

© Анелия Николова, Дневник

Премиерът Бойко Борисов ще ръководи българската делегация по време на 73-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, реши днес правителството. Форумът е в края на месеца.


За последно Борисов води българската делегация на форума през 2010 г. Оттогава само държавните глави са били начело на делегацията - първо Георги Първанов, а след него Росен Плевнелиев и Румен Радев.


Радев е обвиняван често от председателя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, че не е евроатлантически настроен, а позициите му били твърде близки с тези на Русия.

През април след заседание на Консултативния съвет за национална сигурност Цветанов обяви, че Радев иска да извади България от НАТО и ЕС. Ден по-късно Цветанов уточни, че президентските съветници са застъпвали позиции, кореспондиращи с тезите на Русия, а не на ЕС. От своя страна държавният глава отрече твърденията на Цветанов и заяви, че бившият вътрешен министър трудно осмисля това, което чете.


На Общото събрание на ООН всички страни - членки на организацията, имат еднакво представителство. Неговите правомощия са да наблюдава бюджета на ООН, да назначава временни членове на Съвета за сигурност, да приема доклади от други органи на ООН и да прави препоръки под формата на резолюции.

В състава на всяка делегация могат да бъдат включени до петима представители, като сред тях попада и ръководителят им.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов