Започна делото срещу Петър Москов за турските ваксини

© Георги Кожухаров, Дневник

Тръгна делото срещу бившия здравен министър Петър Москов и още няколко човека, обвинени за сделката с ваксините "Еувакс" и "Пентаксим". Процесът ще върви по съкратена процедура и няма да бъдат разпитвани всички свидетели, съобщи БНТ. Те са над 200 и сред тях са Ангел Кунчев и Тодор Кантарджиев. Има и такива със защитена самоличност.


"Обвинението срещу мен е все едно съм пресякъл на зелен светофар", каза Москов пред журналисти, цитиран от БНР, и посочи, че нищо от истериите в парламента не е намерило място в обвинителния акт. "В него пише, че ваксините са същите като качество. В съда трябва да са тези от ДПС и БСП, които казваха, че са опасни", каза още Москов.


"Прекъснахме артериите, които захранваха тези партии през здравеопазването", посочи още той. "Всъщност обвинението срещу мен е, че съм пресякъл на зелен светофар", заключи той.

Първите разпити по делото ще бъдат на 25 септември.


Обвинението срещу Москов и останалите е, че със сделката за ваксините от Турция през 2015 г. са ощетили бюджета с над 325 хил. лв. Москов е на съд по три обвинения във връзка с ваксините "Пентаксим", "Еувакс Б" и "Тетадиф", внос от Турция. Заедно с него подсъдими са заместникът му Адам Персенски и още трима души от "Бул Био НЦЗПБ" ЕООД, която произвежда ваксините, с които е направен бартерът с турските ваксини. Заради това бе заведено делото от прокуратурата. Разследването по случая започна малко след като вторият кабинет на Борисов подаде оставка през ноември 2016 година. Тогава на разпит в столичното следствие бяха извикани няколко министри и дори премиерът.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Кортежът на Караянчева катастрофира, тя е със счупена ключица
Борисов наредил полицията да не арестува снимащи репортери, МВР се извини
Участта на слугите