С децата в почивните дни (11 и 12 август)

© Kacper Pempel, Reuters

"С децата в почивните дни" е рубрика на "Детски Дневник" за хората, които предпочитат в края на седмицата да изгонят от мислите си служебните проблеми и да се насладят на удоволствието да се забавляват с децата си. Ако имате информация за интересно предстоящо събитие, пишете ни на dnevnik@dnevnik.bg.


За заетите родители седмичният бюлетин на "Детски Дневник" събира в петък на едно място безплатно най-важните новини и най-интересните истории. Необходими са само регистрация в id.capital.bg и абонамент.


Събота

- София - От 10 до 14 часа"Зелената библиотека" на Столична библиотека ще бъде в парк "Света Троица", където поетите и музиканти Петър Чухов и Иван Христов ще четат свои стихове и ще свирят композиции на етнорок групата "Гологан".


За малките читатели е подготвена арт работилница с куклената актриса Таня Гигова от Сдружение "ГлухАРТчета", в която ще могат да си направят "сладолед на клечка" от подръчни материали. Любознателните посетители ще се запознаят с интересни факти за квартал "Илинден".

В парка ще бъде и мобилната библиотека - Библиобус, от която всички желаещи могат да получат безплатна едногодишна читателска карта и да заемат книги от фонда на Столична библиотека.


- София - От 11 часа фондация Джазтет & Kino & Bar Cabana представят "Джаз за деца с Венци Благоев" в НДК. Входът е свободен.


- Варна - Миниакадемия "Пам и Бу" ще покаже на деца от 0 до 5 г. и техните родители как да научават нови и интересни неща, забавлявайки се в серия от тематични часове. Те могат да се включат в класа "Играй и учи" от 10 ч., музика от 11 ч., арт занимания от 12 ч. или детска йога от 17 часа. Желаещите да участват може да го заявят на тел. 0894 289 351. Актуална програма на останалите занимания може да намерите на сайта на "Пам и Бу".


- Берковица - Фестивал на изкуствата "Рестарт фест" се провежда в града. Има занятия по различни приложни изкуства - рисуване върху стъкло и кожа, изработка на печати, работа с глина и т.н. Предвидени са и турнири по волейбол и баскетбол за любителски отбори.

Неделя


- София - "Lidl неделя в Музейко" предизвиква всички малки изобретатели, които ще покажат колко сръчни и креативни могат да бъдат. "Направи си сам" ще бъде най-често срещаното занимание, а малки и големи ще се превърнат в истински творци.


В последния месец от ваканцията децата ще развихрят въображението си, като сами декорират вкусни десерти. Малчуганите, които обичат да спортуват, ще могат да се включат в играта "Гореща топка", която ще предизвика тяхната точност и бързина. "Как да се приготвим за маскен бал?" ще бъде другата тема, която ще провокира тяхната сръчност и креативност. Децата сами ще измайсторят своите аксесоари, като ще могат да се преобразят в мистични същества или в кралски особи. Игри ще има и за малките почитатели на новите технологии – те ще могат да създадат кадри за холограмни филмчета, както и 3D макети на песнопойни птички.


Повече информация за програмата можете да намерите тук.


- Берковица - Фестивал на изкуствата "Рестарт фест" се провежда в града. Има занятия по различни приложни изкуства - рисуване върху стъкло и кожа, изработка на печати, работа с глина и т.н. Предвидени са и турнири по волейбол и баскетбол за любителски отбори.


- Габрово - От 10 часа деца от школата за изобразително изкуство "Елиза арт" ще рисуват четири часа върху бетонната стена на Регионалното депо за неопасни отпадъци в града, когато е обявен Денят на отворените врати. Инициативата е на общината и на художничката Елиза Ковачева, ръководител на школата. Рисунките ще са тематични и ще отразяват опазването на природата. Картините ще заемат около 20 квадратни метра от стената на депото. Инициативата за създаване на изкуство върху стената на депото е започнала преди три години и част от бетона вече е изрисуван. Посетителите ще получат информация със звук и картина за разделното събиране на отпадъци в Габрово.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света