Държавното финансиране на частните училища не проработи

© Анелия Николова, Дневник

Частните училища и детски градини нямат интерес да се възползват от възможността за държавно финансиране, която новият училищен закон дава от началото на тази година. Това се разбира от статистика, предоставена на "Дневник" от Министерството на образованието и науката (МОН).


В системата за финансиране, за която правителството отпусна около 2 млн. лв., са се включили едва 15 от всички 216 частни образователни заведения в България. Средства за издръжка на дейностите по възпитание и обучение на децата и учениците получават 6 детски градини (три във Варна и по една в София и Търговище) и 9 училища (едно в София и по две във Варна, Велико Търново, Добрич и Пловдив). Останалите странят от държавното финансиране заради изискването да приемат 20% от учениците - деца да бъдат с изявени дарби или специални образователни потребности, без такса.


Възможността за държавно финансиране на частните училища и градини предизвика големи спорове при приемането на новия училищен закон през 2015 г. Основният аргумент против приемането й беше, че с парите от държавния бюджет ще се субсидират училища, които би трябвало да се издържат от таксите за обучение. Обратната теза пък гласеше, че държавата е длъжна да осигури сумата, необходима за задължителното по Конституция образование на всеки ученик, и да остави на него и семейството му решението къде да бъдат вложени парите - в държавно или частно учебно заведение.

Като компромис - по предложение на Реформаторския блок и с подкрепата на ГЕРБ, частните училища и градини бяха задължени със закона да приемат 20% от учениците без такса, ако те са показали дарби в науката или изкуствата.


Година след въвеждането на новата схема Мария Каменова от Българската асоциация на частните я оценява като неефективна."Училищата и детските градини не искат да се възползват от държавното финансиране заради тази квота. Ако приемат 20% от децата без такса, не биха могли да си покрият разходите", коментира пред "Дневник" тя.

От образователното министерство обясниха, че поради краткото време, откакто държавата финансира частните училища и градини, засега


не може да бъде направена оценка на ефекта


от нововъведението. "Дневник" направи опит да се свърже с директори на учебни заведения, които са се възползвали от държавна субсидия, но не успя да се свърже, за да коментират ефекта й.


Светлана Харизанова, директор на частното училище "Леонардо да Винчи" в Русе, което не се е включило в системата за държавно финансиране, обаче прогнозира, че и малкото й колеги, които са се съгласили да участват, ще се откажат."Квотата за учениците без такса трябва да се премахне. Не знам дали колегите, които се съгласяват да приемат 20% от децата без такса, ще увеличат таксите за останалите ученици, или няма да успеят да си покриват разходите. Но тази квота дискриминира децата", коментира тя пред "Дневник".

Според Харизанова е невъзможно още в първи клас да се прецени кое дете е с дарби и кое - не. Освен това успехите на едно дете могат да се променят в периода на обучение, а договорите с родителите се сключват за целия период, а не клас по клас.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света