В Италия, Сърбия и Гърция има стотици случаи на заразени от западнонилска треска

© Reuters

Вирусът на западнонилската треска взе десетки жертви в Европа това лято, а най-засегнати страни са Италия, Сърбия и Гърция, предаде ДПА.


Десет смъртни случая от западнонилска треска са регистрирани в Италия от началото на юни до 23 август, съобщиха италианските здравни власти. В този период са потвърдени 255 случая на заразени с вируса, като в повечето от тях болестта е засегнала нервната система на болните. От 255 случаи тази година 103 са били тежки, докато през 2017 г. е имало 55 заразени, от които 27 тежко болни.


В Сърбия само през последната седмица от западнонилска треска са починали шест души, с което общият брой на жертвите на болестта през тази година достигна 21. До 28 август в Сърбия са регистрирани 213 случая на заболяване от западнонилска треска главно в Белград.

Гърция е следващата най-засегната от вируса страна с петима починали през последната седмица. Общият брой на смъртните случаи тази година достигна 16 от 130 регистрирани случая на западнонилска треска, разпространена главно в три области - на полуостров Пелопонес, в района на Атина и в района на Солун.


На Балканите потвърдени случаи на западнонилска треска има и в Румъния и Косово, съмнения за болестта има и в Босна и Херцеговина.

Предполага се, че вирусът ще продължи да се разпространява, но може да остане незабелязан, тъй като много хора прекарват болестта със слаби симптоми и не се обръщат към лекар.


Вирусът обикновено се пренася от комари и се разпространява в периоди, когато активността на насекомите е най-голяма, при високи температури, които в Европа са обикновено през юли и август. Лекарите препоръчват да се използват средства за унищожаване на комарите.


При около 80 процента от заразените от западнонилска треска не се проявяват симптоми, а при останалите признаците на болестта са подобни на грип - температура, болки, отпадналост и подуване на лимфни възли.


Болестта е с потенциален летален изход, обикновено сред по-възрастни пациенти, когато води до енцефалит или менингит. /БТА

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света