Без щипка сол: френската багета скоро може да стане по-здравословна

© Reuters

Любимата на французите багета скоро може да загуби част от вкуса си заради законодателство, което би принудило пекарите да намалят съдържанието на сол, предаде "Ройтерс".


След месеци проучвания и изслушвания парламентарна комисия стигна до заключението, че доброволното съгласие за намаляване на високото съдържание на сол не се спазва и че е време да се наложат норми чрез законодателство.


Комисията ще представи предложенията си през септември, но няколко човека, запознати с разговорите, издадоха подробности.

"Това е истински проблем за общественото здраве", коментира Лоик Прюдом, един от 20-те членове на комисията, която разглежда въпроса. Мишел Крузе, друг член на комисията, заяви, че ежедневният прием на сол във Франция (около 10 до 12 грама), е двойно по-висок от препоръчвания от Световната здравна организация.


Прекомерната употреба на сол се свързва със сърдечносъдови заболявания, които са втората най-честа причина за смърт сред здравословните проблеми.

По думите на Крузе комисията може да предложи данък върху солта, подобен на въведения във Франция за съдържанието на захар в газираните напитки. Според някои обаче мярката не е ефективна, защото производителите прибягват до други подсладители.


"Това, което можем да кажем сега, е, че доброволните споразумения не работят и е време да се премине към задължителни ограничения", заяви Прюдом. В случая с багетата и като цяло с хляба доброволните споразумения от 2012 г. целят да ограничат солта до 18 грама на килограм брашно в рамките на пет години, обясни той. Около 16 години по-късно целта все още не е постигната.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА