Европейският съюз казва сбогом на халогенните крушки

© Reuters

Повечето халогенни крушки от днес са забранени в ЕС. Решението е част от опитите на общността да насърчава енергийно ефективните продукти, които щадят околната среда.


Халогенните лампи трябваше да бъдат забранени още преди две години, но получиха отсрочка, за да бъдат разработени подходящи алтернативи, посочва ДПА, цитирана от БТА. Според Европейската комисия те използват пет пъти повече енергия, отколкото ползващите се с доверие в момента LED крушки.


Халогенните крушки ще бъдат заменени предимно с LED осветление, което ще пести годишно толкова енергия, колкото потребява страната - членка на ЕС, Португалия, твърди Еврокомисията.

Крушките с нажежаема жичка, които преобразуваха само 5% от консумираната енергия в светлина, бяха забранени през 2012 година.


Европейските правила за екоцелесъобразност са насочени към всички продукти, които се отразяват на енергийното потребление, включително например душове и прозорци. Освен крушките, продукти като прахосмукачки, фурни, котлони и вентилатори за отдушници - всички те се сблъскват с определени разпоредби.

Изключенията


Прожектори за тавани, както и халогенни крушки, използвани при прожектори или настолни лампи, не са засегнати от забраната, която е насочена предимно към лампите във форма на свещ или крушка, които попадат в категория за енергийна консумация D, а тя е с ниска ефективност. Останалите запаси все още могат да се продават след 1 септември, но нови халогенни крушки няма да се пускат на пазара.


LED осветлението може все още да е по-скъпо, но цените му се понижиха значително през последните години, спадайки със 75% между 2010 и 2017 година, посочва Еврокомисията. Във всеки случай по-високата цена може да се компенсира за една година благодарение на по-ниските експлоатационни разходи.


Халогенна крушка, която свети три часа на ден, за десет години ще струва 160 евро (185 долара), включително с първоначалния разход за покупката, според "Приятели на Земята Германия". За сравнение, LED ще струва само 28 евро. Потребителите могат да спестят много пари, ако не купуват продукти с високо потребление на електроенергия, казва експертът от организацията Ирмела Колако.

През последните две до три години техническите възможности на енергийно ефективните LED крушки напреднаха много, коментира Юрген Валдорф от Асоциацията на германската електрическа индустрия (ZVEI). Сега се предлагат различни оттенъци на светлината и те, както и яркостта, могат да бъдат контролирани от приложения на мобилни телефони, допълва Валдорф, признавайки, че потребителите могат да се сблъскат с дълъг период на адаптиране към новите технологии.


Пазарният дял на LED осветлението расте бързо - от 38% през 2014 година до 61% миналата година, сочат данни на германския институт за проучвания "Ге Еф Ка" (GfK). Същевременно делът на халогенните крушки е спаднал от 16.7% до 12%.


Когато крушките с нажежаема жичка изчезнаха от рафтовете преди шест години, алтернативите не бяха все още напълно разработени. Краят на класическата крушка обаче даде тласък на прогреса, отбеляза Колако.


В Брюксел междувременно комисията вече гледа към други области за повишаване на енергийната ефективност. Започнаха проучвания, които да установят потенциала за намаляване на енергийното потребление на електрически чайници, сешоари за ръце, миещи устройства и асансьори наред с още много други неща.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света