Европарламентът приема кандидатури за свои училища посланици

© Цветелина Белутова, Капитал

От днес до 17 септември Европейският парламент набира кандидатури от училища, които желаят да се включват в образователната му програма, насочена към ученици от средни и професионални училища, през учебната 2018–2019 г., предаде пресслужбата на институцията.


За трета поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища, посланици на Европейския парламент, която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учещите за ЕС, европейското гражданство и парламентарната демокрация, както и за Европейския парламент като институция.


И през тази учебна година програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 40. Кампанията за кандидатстване започва на 3 септември, а заявки за участие ще се приемат до 12.00 часа на 17 септември 2018 г. За повече информация можете да посетите уеб страницата на Информационното бюро.Учебната програма за училища, посланици на Европейския парламент, се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище, като парламентът осигурява обучения за това как работи програмата, за ролята и дейностите на институцията и предоставя подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища, посланици на Европейския парламент, и ще получат специален плакет.


Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да пътуват до Страсбург в рамките на програма "Евроскола", а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия Европейски съюз.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Еврокомисията представя днес мониторинга за България при нулев медиен интерес в чужбина
Ръководството на ГЕРБ разпределило задачите, за да се реагира на протестите
"Демократична България": Борисов се сваля сам