Екоактивисти обвиниха Макрон в липса на воля да "направи планетата велика отново"

© Reuters

Еманюел Макрон и Франсоа дьо Рюжи

Френски природозащитници предупредиха президента Еманюел Макрон, че прави твърде малко в борбата с климатичните промени и трябва радикално да преосмисли политиката си за околната среда, ако иска да изпълни обещанието си "да направи планетата велика отново", предаде "Гардиън".


Подновените критики дойдоха, след като доскорошният министър за околната среда Никола Юло миналата седмица подаде оставка с аргумента, че правителството прави недостатъчни стъпки по проблемите с околната среда. Макрон замени Юло с председателя на парламента Франсоа дьо Рюжи, бивш член на партията на Зелените, преминал в тази на Макрон.


Природозащитни групи веднага повдигнаха въпроса дали той ще може да окаже влияние върху подхода на правителството към климатичните промени и заявиха, че Макрон трябва да защитава по-добре биоразнообразието и да вземе мерки срещу екологичните заплахи.

Президентът настоява, че е стигнал по-далеч по тези въпроси, отколкото което и да е друго френско правителство, но директорът на "Грийнпийс" във Франция заяви, че "околната среда не е приоритет за Еманюел Мактон и за (премира) Едуар Филип, които я използват като фасада без каквато и да било воля за ангажимент с екологичния преход".


Макрон опита да използва екологичните въпроси като символ на прогресивната политика и да противодейства на решението на президента Доналд Тръмп да изтегли САЩ от парижкото споразумение за климата.

Рейтингът на държавния глава е на най-ниското си ниво от идването му на власт.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света