Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света


Норвегия е на път да построи най-високата дървена сграда в света, информира "Франс прес".


Кулата "Мйос" (Mjos) е разположена близо до езеро, чието име носи, на стотина километра от Осло, има 18 етажа и тази седмица подемен кран постави последната й греда. Когато бъде завършена, тя ще е висока 85.4 метра.

Изборът на дървен материал позволява да се намалят емисиите от въглероден диоксид в сравнение с бетонна сграда, твърдят инициаторите на проекта.


"Да строиш с дърво това е да помагаш да се диша в по-добър свят", се посочва в съобщение на бизнесмена Артур Бухардт. Той твърди, че е представил проекта, като се е вдъхновил от Парижкото споразумение за борба срещу климатичните промени.

За да разсеят евентуалните страхове, авторите на проекта уверяват, че сградата е конструирана така, че да устои на пожар: както пъновете не могат да се запалят без подпалка, така и огънят ще овъгли повърхностно дебелите греди, но няма да ги разпали, твърдят създателите на проекта.


Откриването на кулата е предвидено за март 2019 година и тогава тя ще засенчи "Треет" (Treet) ("дърво" на норвежки), сграда, която се намира в западния норвежки град Берген и е висока 49 метра. Засега тя държи рекорда.


Новата сграда е трябвало първоначално да се издига на 81 метра височина, но накрая е получила няколко допълнителни метра с инсталирането на пергола на върха. В кулата има апартаменти, вътрешен басейн, хотел, офиси, ресторант и общи пространства.


Добавянето на няколко метра височина ще позволи на норвежката кула да надмине друга сграда, която в момента се строи "ХоХо" (HоHо) във Виена, която ще е висока 84 метра. За разлика от норвежката сграда, която е изцяло от дърво, австрийската има хибридна структура, като смесва дърво (76 процента) и други материали.

Според организацията с нестопанска цел Съвет за високите сгради и градско местоположение, която е специализирана в устойчивия градски дизайн има и други, още по-амбициозни проекти, които са в напреднал етап. Сред тях са кулата "Боабаб" в Париж (120 метра) и "Абебе корт тауър" (Abebe Court Tower) в Лагос (87 метра). /БТА

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света