Крайната десница в Австрия предложи на Орбан да създадат обща група в Европарламентa

© Reuters

Вицеканцлерът на Австрия и лидер на крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС) Ханс-Кристиан Щрахе предложи на унгарския премиер Виктор Орбан и партията му "Фидес" да създадат обща група в Европейския парламент, предаде "Франс прес".


"С удоволствие каня унгарския премиер Виктор Орбан и партията му "Фидес" занапред да работим заедно в обща група в ЕС", написа Щрахе във "Фейсбук".


Подобно на Орбан, Щрахе и други членове на АПС са привърженици на твърда линия към пристигащите в Европа мигранти, но АПС понастоящем заседава в Европейския парламент с други крайнодесни партии в групата Европа на нациите и свободата."Фидес" на Орбан е член на Европейската народна партия, в която влизат десните и дясноцентристките партии в Европарламента.


Поканата на Щрахе към Орбан идва малко преди днешната реч на унгарския премиер в Европейския парламент в отговор на критики към правителството му в доклад на депутатите.Евродепутатите ще решават дали да задействат срещу Унгария предварителната фаза на член 7 за спазването на правовата държава. Досега тази процедура е била задействана само веднъж - срещу Полша през декември. Тя може да доведе до замразяване на правото на глас на Унгария в ЕС.


Дебатите ще се състоят днес, а гласуването ще е утре. /БТА

Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка
Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Николай Банев обвини в лъжа прокуратурата с писмо от ареста