Барние е оптимист, че до ноември ще има споразумение за Брекзит

© Reuters

Главният преговарящ на Европейския съюз за Брекзит Мишел Барние изрази вчера оптимизъм, че през следващите 6-8 седмици може да бъде постигнато споразумение с Великобритания за условията по нейното напускане на съюза, предаде ДПА.


"Мисля, че ако сме реалисти, в рамките на шест или осем седмици сме в състояние да стигнем до споразумение по първия етап от преговорите, който е договорът за Брекзит", каза Барние на конференция в словенския град Блед. "Трябва да постигнем споразумение преди началото на ноември. Мисля, че това е възможно", добави той.


Двете преговарящи страни са определили средата на октомври като краен срок за сключване на сделката, но Барние от седмици казва, че тази дата може да бъде изместена напред. Той е намеквал също, че споразумението непременно трябва да е налице до средата на ноември, за да има време за следващите ратификационни процедури.

Споразумението за Брекзит трябва да включва условията за "развода", както и да фиксира 21-месечен преходен период. Документът ще съдържа още политическо споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС след раздялата, предвидена за края на март догодина.


Пред Стратегическия форум в Блед Мишел Барние каза, че 85 на сто от текстовете по споразумението са готови. Но по думите му остават важни теми като границата с Ирландия, географските названия, уточняващи произхода на някои земеделски продукти, както и юрисдикцията на Европейския съд. /БТА


Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света