ЕС трябва да признае грешките си, за да спре възхода на крайнодесните, каза Ципрас

© Reuters

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Европа може да се изправи пред екзистенциална криза заради национализма, освен ако не признае провала си в управлението на фискалната криза и ефективното справяне с притока на мигранти, предаде "Ройтерс".


Икономиите подхраниха страха, расизма и изплуването на крайнодесните, каза Ципрас пред депутатите в Европейския парламент.


"Провалът на ЕС в това да даде демократични и ефективни отговори на съвременните предизвикателства ще доведе безвъзвратно до триумф на шовинизма и ще разпали националисткото съперничество", заяви премиерът. По думите му това би превърнало Европа "в един фрагментиран континент, континент без единство, без международна роля и без бъдеще".

Ципрас освен това критикува управлението на сигурността и каза, че то може да е подпомогнало увеличаването на подкрепата за крайнодесни партии.


"Досегашното управление на финансовата криза, на бежанската криза и на кризата на сигурността изкара наяве огромни недостатъци и противоречия", подчерта премиерът. Той допълни, че когато други страни едностранно са нарушавали европейски решения и са издигали стени, ударената от кризата Гърция е устояла на "сирените на омразата".

Ципрас призова прогресивните и проевропейски партии да обединят силите си срещу "крайния" неолиберализъм и крайнодесния популизъм на евроизборите догодина, предаде EurActiv. По думите му "отровата на омразата и ксенофобията отново са станали видими в Европа, 70 години след трагедията на фашизма". "През 2015 г. бяхте уплашени от нас", каза премиерът, имайки предвид последния път, когато говори в пленарната зала. Но "истинската заплаха за Европа не са тези, които искат да я променят, а тези, които се борят да я разрушат", допълни той.


"Много от вас смятаха, че няма да успеем, но Гърция успя, справихме се. Излязохме от ситуацията по-силни", каза Ципрас, имайки предвид края на продължилите осем години спасителни програми. Той изтъкна, че правителството му е успяло да прокара реформи, които са позволили фискална консолидация и са запазили социалната защита. Въпреки икономическите проблеми, той отбеляза, че страната му е станала "пример за солидарност" по време на масовия приток на мигранти през 2015 г.


Ципрас спомена и скорошната сделка за името на Македония, определяйки я като "споразумение, което може да бъде модел за решаване на други въпроси в нашия регион".

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА