Европейска гранична полиция: какво ще предложи Юнкер в последната си реч за състоянието на съюза

© Reuters

Създаване на истинска европейска гранична полиция и превръщане на контрола върху нелегалната миграция в компетентност на общността. Това ще бъде ключовата част от речта на Жан-Клод Юнкер за състоянието на съюза, която той ще произнесе днес пред Европейския парламент в Страсбург, пише испанският вестник "Ел Паис".


Според ежедневника речта на председателя на Европейската комисия ще бъде придружена от представянето на няколко законодателни проекта, включително за създаването на европейска служба за гранична и брегова охрана с нови правомощия, които в момента принадлежат на националните власти. Новата служба ще може да се намесва в трети страни и да участва в операциите по връщане на нелегални мигранти.


Подобно предложение се обсъжда от години, но досега срещаше силна съпротива в няколко държави, особено на юг, които се притесняват да отстъпят от правомощията си по подобен чувствителен въпрос.

Според "Ел Паис" обаче еврокомисията смята, че скорошната криза, предизвикана от отказа на Италия да позволи на спасени в морето мигранти да слязат на нейна територия, е показала, че управлението на миграционните потоци на национално ниво не работи и трябва да бъде заменено от централизирано.


Сегашната Европейска гранична и брегова охрана има разположени 1500 гранични служители и тяхната намеса зависи от молба на държавите членки и от сътрудничество с националните сили. Брюксел вече предложи тя да достигне 10 хил. служители преди 2020 г., а очакваното днес предложение ще й даде централизирано управление и по-широки правомощия.

Очаква се Юнкер да представи също анализ на свършеното досега от комисията в нейните десет приоритетни области и да посочи какво тя възнамерява да постигне до края на мандата си през 2019 г. След това думата ще вземат лидерите на политическите групи, които ще дадат своята оценка за работата на комисията до този момент и ще изложат своята гледна точка за приоритетите на ЕС.


Това ще бъде последната такава реч на Юнкер преди изборите за Европейски парламент през май и преди да изтече мандатът на сегашната Европейска комисия през есента догодина. Ежегодното изказване на Юнкер засяга предизвикателствата и бъдещите планове на ЕС. Акцентът в миналогодишното си обръщение на Юнкер бе "повече интеграция".

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА