Европарламентът решава дали да задейства процедура за лишаване на Унгария от право на глас в ЕС

© Reuters

Европейският парламент ще гласува днес дали да задейства срещу Унгария процедура, която би лишила страната от правото й на глас в ЕС.


Евродепутатите ще трябва да се произнесат по резолюция, изискваща от съвета (страните членки) да "констатира съществуването на ясен риск Унгария да извърши тежко нарушение на ценностите, на които се основава ЕС" в рамките на чл. 7 от договора на ЕС.


Докладът на евродепутата Юдит Саргентини изброява "безпокойствата" на европарламента, които се отнасят до "функционирането на конституционната и изборна система", "независимостта на съдебната власт", "корупцията и конфликтите на интереси" и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Това е първият случай, при който европарламентът се възползва от правото си на инициатива по тази тема. Задействането на процедурата по чл. 7 се прави според обвързващи правила: освен с простото мнозинство от гласовете (376) резолюцията трябва да бъде подкрепена и от най-малко две трети от подадените гласове.

Резултат, който е още по-труден за постигане, защото основната политическа група в Европейския парламент е Европейската народна партия (ЕНП с 218 евродепутати), в която влиза и партията на Виктор Орбан "Фидес" (с 12 представители). ЕНП включва и формации като Християндемократическия съюз (ХДС) на Ангела Меркел, християнсоциалната партия на председателя на еврокомисията Жан-Клод Юнкер и френската партия "Републиканците".


Процедурата по чл. 7 се използва изключително рядко: тя беше задействана за пръв път в края на декември 2017 г. срещу Полша по инициатива на Европейската комисия.

Досега еврокомисията е задействала срещу Унгария няколко наказателни процедури, за да покаже недоволството си от неспазването на законодателството на ЕС за правото на убежище, от закона, който криминализира оказването на помощ на мигранти, от закона за финансиране на неправителствени организации и закона за висшето образование.


С твърдата си линия срещу имиграцията, авторитарния стил и антиевропейските позиции Виктор Орбан е въплъщение на популистката вълна, която залива Европа. ЕНП е умерена дясна формация, на която често задават въпроси за двойнственото й отношение към ултраконсервативния лидер, отбелязва "Франс прес".

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света