Унгария няма да се поддаде на изнудването на ЕС, обяви Орбан

© Reuters

Унгарският премиер Виктор Орбан каза пред Европейския парламент, че няма да отстъпи пред "изнудването" на ЕС, предаде "Ройтерс".


По-късно днес се очаква Европейският парламент да реши дали да задейства процедура за нарушаване на ценностите на ЕС, която може да доведе до санкции, включително лишаване на Унгария от право на глас в ЕС. След вчерашния дебат в европарламента обаче все още не е ясно дали ще се събере необходимото мнозинство от две трети за започването й.


Докладът на евродепутата Юдит Саргентини изброява "безпокойствата" на европарламента, които се отнасят до "функционирането на конституционната и изборна система", "независимостта на съдебната власт", "корупцията и конфликтите на интереси" и до различни индивидуални свободи, както и правата на бежанците.

Ако бъде одобрена, процедурата ще премине към националните лидери. На практика обаче е почти сигурно, че тя ще бъде блокирана от съюзниците на Орбан в Полша, срещу която има задействана такава процедура по инициатива на Европейската комисия.


В сряда Орбан определи днешния вот като акт на отмъщение заради отказа му да приеме бежанци. "Унгария няма да се поддаде на изнудване. Унгария ще продължи да защитава границите си, да спира нелегалната имиграция и да защитава правата си и от вас, ако е необходимо", каза премиерът на фона на аплодисменти от евроскептични депутати в пленарната зала.

Орбан отправи остри критики към доклада на Саргентини, определи го като "злоупотреба с правомощия" и каза, че той съдържа 37 "сериозни изопачавания на факти".


По неговите думи, изглежда, докладът ще получи широка подкрепа сред евродепутатите. Ще осъдите не правителство, а държава и народ, каза Орбан, цитиран от БТА. "Унгария от хилядолетие принадлежи към европейското християнство. Унгарците проляха кръв за свобода и демокрация срещу войските на СССР, приехме източногермански приятели при отварянето на границата. Съдят ни хора, наследили демокрацията, без да излагат живота си на опасност за свобода. Докладът е обида за Унгария и за честта на унгарския народ", допълни Орбан.


"За пръв път в историята на ЕС искате да изключите държава от взимането на решения и да я отдалечите от мястото, към което принадлежи. Докладът е плесница в лицето на ЕС. Всеки народ, всяка държава има право да решава живота си. Защитихме Унгария и Европа с решението ни да пресечем незаконната миграция. С цялото ми уважение трябва решително да отхвърля изнудването за миграцията", заяви той.


© Reuters


Зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс каза във вторник, че споделя опасенията на нейните автори за "основните права, корупцията, отношението към ромите и независимостта на съдебната система" при управлението на Орбан.

Ръководителят на групата на либералите Ги Верхофстад заяви, че на Унгария нямаше да бъде позволено да се присъедини към ЕС през 2004 г., ако беше такава, каквато е днес. Групата на левите и на Зелените заяви, че "авторитарните действия на Орбан трябва да бъдат спрени".


Холандският евродепутат Софи инт Велт призова ЕС да ореже щедрото финансиране за Унгария и попита: "Защо даваме на господин Орбан 87 милиона евро на седмица, за да разрушава ЕС?" Дори и споделящият сходни до тези на Орбан възгледи за миграцията австрийски канцлер Себастиан Курц неочаквано каза, че петимата евродепутати от неговата партия ще гласуват срещу Будапеща. "Смятаме, че не може да има компромиси с върховенството на закона и демокрацията". Гръцки членове на групата планират да направят същото.


Вътрешният министър на Италия Матео Салвини обаче каза, че шестимата евродепутати на неговата партия "Лига" ще подкрепят Орбан.


Партиите на Курц и Орбан принадлежат към най-голямата група в Европарламента – консервативната Европейска народна партия. Във вторник вечерта тя реши депутатите й да гласуват свободно без единна позиция на цялата група.


Евродепутатът и бивш лидер на евроскептичната Партия за независимостта на Обединеното кралство Найджъл Фараж каза, че и Орбан, и страната му са подложени на обиди. "Хайде, елате в клуба на Брекзит, ще ви хареса", допълни Фараж.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов