Юнкер: Лондон трябва да разбере, че след Брекзит не може да има сегашните привилегии

© Reuters

"Ние уважаваме решението на Великобритания да напусне съюза, но дълбоко съжаляваме за това. Ние също искаме британското правителство да разбере, че някой, който напуска, не може да е в същата привилегирована позиция като държава членка. Няма да сте част от единния ни пазар и със сигурност не от онези части, които си изберете." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.


Той изтъкна, че Европейската комисия, парламентът и държавите членки винаги ще проявяват солидарност с Ирландия за ирландската граница и е необходимо решение, което да не допуска физическа граница. "Ние ще защитаваме всички елементи от споразумението от Разпети петък."


"След 29 март 2019 г. Обединеното кралство няма да е никога за нас една обикновена трета държава, а ще е много близък съсед и партньор", допълни Юнкер, като отбеляза, че т.нар. Декларация от Чекърс (предложенията на Лондон за Брекзит) е основа за създаването на зона за свободна търговия между ЕС и Великобритания.


Всичко, което е важно да знаете за:

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света