Юнкер обяви план за създаване на 10 млн. работни места в Африка до пет години

© Reuters

"Африка не се нуждае от подаяния, а от истинско балансирано партньорство. Искаме да изградим едно ново партньорство с Африка." Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в четвъртата си и последна реч за състоянието на съюза.


По думите му до 2050 година в Африка ще има 2.5 милиарда жители, всяко четвърто лице ще е от Африка. "Трябва да инвестираме повече в отношенията ни с този голям и достоен континент, трябва да развием отношенията Африка - Европа", изтъкна Юнкер.


Той обяви, че Европейската комисия предлага нов съюз между Африка и Европа за устойчиви инвестиции и работни места, който ще позволи да се създадат 10 млн. работни места там за пет години. "Това партньорство е също толкова необходимо и за нас, европейците", каза Юнкер.

Предвидена е и рамка за повече стратегическите инвестиции и засилване на ролята на частния сектор. "Ние ще насочим инвестиции в сфери, където ще доведат до истинска промяна", каза Юнкер.


Според предложението 35 хил. студенти и преподаватели от Африка ще се възползват от "Еразъм+" до 2020 г. Други 70 хил. ще се възползват до 2027 г., достигайки общо 105 хил. за период от десет години. 750 хил. души ще получат професионално обучение с цел придобиване на умения, 30 милиона души и дружества ще имат достъп до електричество благодарение на привлечените с помощта на ЕС инвестиции във възобновяема енергия и увеличаването на производствените мощности с 5 GW, 24 милиона души ще имат достъп до пътища, проходими през всички сезони, благодарение на инвестиции в транспортна инфраструктура.

Очаква се в Африка да бъдат създадени 3.2 милиона работни места в рамките на Плана за външни инвестиции само от инвестиционните програми, насочени към малките и средните предприятия. Предлага се също единната програма за инвестиции от Плана за външни инвестиции да създаде 800 хил. работни места благодарение на гаранция в размер на 75 милиона евро.


По думите на Юнкер търговията между Африка и Европа не е незначителна (36% от африканската търговия е с ЕС, в сравнение с 16% с Китай и 6% със САЩ), но не е достатъчна. "Трябва да доразвием множеството търговски споразумения между африканските държави и ЕС и да имаме един общ договор за свободна търговия", каза още той.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър