Регионалната библиотека в Добрич посвещава изложба на Дора Габе

© Регионална библиотека

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич представя изложба, посветена на 130 години от рождението на Дора Габе и 78 години от връщането на Южна Добруджа към територията на България, съобщиха от ръководството на библиотеката.


Изложбата е разположена в сградата й и може да бъде видяна до 28 септември.


В експозицията са включени издания и фотографии, които отразяват участието и приноса на поетесата за освобождението на Южна Добруджа. Изложени са и нейни творби, посветени на района, а също и една от речите й с името "Стига жестокости", публикувана през 1930 г.© Регионална библиотека


По повод годишнината от връщането на Южна Добруджа през 1940 г. в изложбата са показани библиотечни документи, свързани със съдбата и борбите на местното население, а също и с подписването на Крайовския мирен договор.


Фотографиите от фонда на библиотеката, свързани с посрещането на освободителните войски в Добрич, включват снимка с поетесите Дора Габе и Елисавета Багряна във военни униформи, копие на оригиналния Крайовски мирен договор и златната писалка, с която са очертани границите на Добруджа.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Тиафо прекърши устрема на Григор Димитров в 220-минутна битка
Кметът на Стара Загора съди за 5 хил. лева мъж, нарекъл го "смешник" във "Фейсбук"
Противниците на ваксините вече са сред най-големите заплахи пред света, предупреди СЗО