Над 200 души участваха в конкурса за есе "Защо искам да живея на село"

© Цветелина Белутова

270 есета бяха получени в конкурса за есе "Защо искам да живея на село", организиран от "Икономедиа". Победителите и техните есета ще бъдат публикувани в петък, 30 март 2018 г., на https://www.dnevnik.bg/evropa/zemedelie/, както и на сайта https://www.karieri.bg/ и неговите бюлетини.


От понеделник, 2 април 2018 г., Информационният портал на неправителствените организации в България https://www.ngobg.info/ започва публикуване на есетата на всички 12 финалисти в конкурса. Публикуването ще продължи през целия месец април в рубриката "Разкази за НПО".


Според анкетите сред участниците 80% от тях са на възраст под 35 години, студентите и учениците са 41%. Повече от половината от участниците твърдят, че за пръв път участват в подобен конкурс, макар да има такива, които го правя често. Четиридесет и шест процента живеят на село или в малък град (до 20 000 жители). Над 70% от тези, които живеят в големи градове, твърдят, че имат идея да живеят на село.

Сред участниците в конкурса има деца на осем години, емигранти, завърнали се в страната, майки с бебета, бизнесмени, заселили се на село. Има истински истории, има и художествени измислици. Едно есе се състои от 4 части, всяка написана от различен член на едно и също семейство. В друго авторът умишлено превключва на родопски диалект, на който после прилага превод. Трето е под формата на акростих. Има доста препратки към Елин Пелин и Йордан Йовков.


"При оценяването на есетата не сме били педантични по отношение на единственото посочено изискване – обем до 6000 знака, защото си даваме сметка, че трудно можеш да прономероваш и прошнуроваш вдъхновението. Все пак бяхме озадачени от творби, чийто размер надвишаваше този обем повече от 5 пъти", коментира Любомир Василев, ръководител на проекта, в рамките на който се осъществява конкурсът.

И допълни: "В обявата не посочихме критерии за избор на победител и кои са членове на журито, защото не искахме потенциалните участници да опитват "да се нагласят" към условията на конкурса. Разчитахме на непринудени текстове, които идват от сърцето и душата на хора, които наистина се вълнуват от темата, а не само от наградата. Затова се радваме, че трима от всеки четирима участници заявяват в анкетите, че сред мотивите им е желанието да споделят своите мисли и мнение по тема, по която рядко се говори и пише публично."


Есетата в конкурса бяха оценявани от петчленно жури в състав:


Анна Адамова, правен консултант в Български център за нестопанско право (http://bcnl.org/), организация, която работи за подобряване на средата за развитие и устойчивост на гражданското общество. Анна е докторант по конституционно право. Редом с правото се вълнува от словото и неговото значение за това какъв свят създаваме около себе си. Обича да пише, предимно в поетична форма, и споделя, че ако не беше в журито, най-вероятно щеше да е сред участниците.


Спаска Петрова, експерт в сдружение "Нов път" – Хайредин, област Враца. Заместник-министър на труда и социалната политика през 2014 г., зам.-кмет на община Хайредин през 2003 - 2007 г. С богат опит в неправителствения сектор като координатор и ръководител на проекти, насочени към образователната интеграция, общностното развитие, социалното предприемачество и разработването и прилагането на програми за интеграция на ромската общност.

Любомир Попйорданов, планинар, пътешественик и визионер. Най-често е свързван с алтернативния туризъм, създаването на "Одисея-ин" и "Зиг заг холидейз" - туристически бизнеси с отговорност към природното наследство, културата и местните общности, магазини "Стената", фестивали като "Дни на предизвикателствата" и "Зелени дни", участие в улични протести и активна гражданска позиция. Издател на книги и пътеводители. Юрист, обичащ и да пише, с практика като художник и прекрасно семейство.


Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България, лесовъд - специалист по екология и опазване на природната среда. През последните 25 години се занимава с проблеми по създаване, опазване и управление на защитените територии и устойчивото развитие на регионите в България.


Любомир Василев, изпълнителен директор на фондация "Капитал" и мениджър проекти в "Икономедиа". Имал е шанса да опита вкуса на журналистиката (включително три години като главен редактор на в. "Капитал"), на бизнеса и на неправителствения сектор. Автор и редактор на издания за медии, регионално развитие, земеделие, биоразнообразие, граждански организации. Ръководител на повече от 20 проекта, финансирани от Европейския парламент, Европейската комисия и др. Когато има нужда от вдъхновение или намиране на себе си – търси ги в уединена едностайна къщичка в дебрите на Родопите, в която няма ток и вода. Или в самотна утринна езда в южните склонове на Рила.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света