"Тера Мадре Балкани" тази година гостува в Брюксел

© Весела Николаева

Петото издание на "Тера Мадре Балкани" (Terra Madre Balkans) – мрежата, която обядинява хранителни общности от Балканите и цели да популяризира локални традиционни продукти от малки производители, автохтонни породи, стари местни сортове и традиционни занаяти, тази година ще се проведе в Брюксел от 21 до 23 май 2018 г.

След четири издания в София (2010 г. и 2012 г.), Дубровник (2014 г.) и Тирана (2016 г.) представителите й са решили, че нейният глас трябва да бъде чут в центъра на европейския дебат в годината, която е от решаващо значение за бъдещето на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) - тя ще се отрази особено силно на новоприетите страни – членки на ЕС, както и на страните кандидати.


Събитието се провежда в рамките на българското председателство на Съвета на ЕС, което насочва специално внимание към Западните Балкани и тяхното бъдеще.


Организацията е планирала поредица от мероприятия, които целят да покажат скрития потенциал на Балканите – от политически дебати до дегустации на храни и изграждане на мрежи от производители на занаятчийски храни от региона. Балканите са дом на много малки земеделски стопани и пазят забележителни земеделски похвати и традиции в кухнята. Този потенциал обаче често не успява да се развие поради разминаване между политиките, тяхното прилагане и действителната ситуация.

Представителите на мрежата сега са убедени, че реформата на ОСП трябва да включва не само производството на храни, земеделието и търговията, но също и качеството на храните и околната среда, здравеопазването, управлението на ресурсите и земята, екологията, социалните и културните ценности. Така ОСП би могла наистина да осигури устойчиво развитие на селските райони и да спомогне за задълбочаване на интеграцията в ЕС.


Над 100 делегати от 9 балкански страни (Албания, Босна и Херцеговина, България, Хърватия, Косово, Черна Гора, Република Македония, Румъния и Сърбия) ще се съберат в Брюксел, за да представят многообразието и потенциала на мрежата "Тера Мадре Балкани", която обединява над 100 хранителни общности, 24 президиума на организацията Slow Food, 50 шеф-готвачи и 15 образователни програми за хранене от региона.

Фокусът на тазгодишното издание ще бъде конференцията "Потенциалът на Западните Балкани за устойчиво развитие на селските райони като двигател за европейската интеграция". Тя ще се състои във вторник, на 22-ри, в Европейския парламент, като домакини ще бъдат евродепутати от България, Румъния и Хърватия.

В същия ден, който е и международният ден на биологичното разнообразие, ще има и изложба и дегустация на храни, представящи биоразнообразието на Балканите, пред столовата на Парламента. Шеф Георги Бойковски (България) ще представи под различни форми българско кисело мляко от български автохтонни породи в столовата на Европейския парламент. А вечерта ресторанти от сдружението на шеф-готвачите на Slow Food в Брюксел ще бъдат домакини на поредица от вечери с участието на гостуващи шеф-готвачи от балканските страни. В партньорство те ще създадат специални менюта, представящи богатството на балканското гастрономическо наследство, което все още е непознато извън региона.

На 23 май пък конференцията "Бъдещето на традиционните балкански храни" ще разкрие в дълбочина нуждите, ограниченията и потенциала на балканските производители занаятчии и как те да добавят стойност към храните си чрез схемите за качество на ЕС (ЗНП/ЗГУ). Конференцията се организира в партньорство с главна дирекция"Земеделие и развитие на селските райони" на ЕК, а домакин ще бъде Постоянното представителство на България в Брюксел.

Петото издание на "Тера Мадре Балкани" е организирано от "Слоу Фуд Балкани" заедно с членове на групата на ЕНП в Европейския парламент от България, Хърватия и Румъния, които участват в делегациите на ЕП във връзка с отношенията със Западните Балкани, като събитието се осъществява благодарение на приноса на Европейската комисия и Постоянното представителство на Република България в ЕС.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА