Предложенията за бъдещата земеделска политика на ЕС се очакват в края на май

© Николай Дойчинов

Земеделският министър Румен Порожанов, който е и ротационен председател на съвета на министрите от ЕС в сектора, очаква конкретните дебати по параметрите на политиката да започнат след публикуване на законодателните предложения

ЕК ще представи многогодишната финансова рамка за периода след 2020 г. на 2 май, а в края на май ще бъдат публикувани и законодателните предложения за бъдещето на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) в новия програмен период. Това е съобщил земеделският министър Румен Порожанов, който е и ротационен председател на европейския съвет по земеделие, по време на среща с браншови организации в сектора. Досега на трите заседания на министрите от ЕС от началото на българското председателство основно е било обсъждано комюникето на ЕК за бъдещето на ОСП след 2020 г., става ясно от съобщението на агроминистерството.


От публикуваното през ноември комюнике за "Бъдещето на прехраната и земеделието" стана ясно, че Брюксел иска да смени подхода при управление на европейските средства за селското стопанство, давайки повече свобода на държавите-членки да разпределят и контролират средствата. Пред браншовите сдружения Порожанов е съобщил, че по време на дебатите в съветите са били разисквани добавената стойност на ОСП и целите, които трябва да бъдат поставени на европейско ниво и адекватното ниво на субсидиарност. "Държавите като цяло подкрепиха принципно новия модел на прилагане, предложен от Комисията, но същевременно подчертаха необходимостта този модел да намалява административната тежест върху земеделските стопани и националните и регионални администрации", се казва в съобщението на агроведомството.


По време на съветите държавите-членки са приветствали предложението на ЕК за повишаване на настоящото ниво на субсидиарност като същевременно са настояли да се осигурят еднакви условия на изпълнение на държавите и да се запази "общият" характер на селскостопанската политика.

Пред организациите в земеделския сектор Порожанов е съобщил още, че истинският дебат по параметрите на бъдещата ОСП ще започнат след публикуването на законодателните предложения в края на май. Преговорите по тях обаче могат да бъдат приключени едва след като се постигне политическо споразумение за бъдещия общ бюджет на ЕС, което не се очаква да бъде постигнато преди втората на половина на 2019 г., е обяснил още министърът.


Годишно ЕС отделя над 45 млрд. евро за подпомагане на земеделието като предварителните очаквания са в новия програмен период тази сума да бъде намалена заради очакваното излизане от Великобритания от Общността, както и необходимостта от повече средства за други политики.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Наклонено елипсовидно кръстовище във Варна възмути Камарата на архитектите в България
Комикът Зеленски е новият президент на Украйна (допълнена)
България е съсед на три от "най-нещастните икономики" в света