Фонд "Земеделие" изплати над 120 млн. лв. субсидии

© Надежда Чипева

Фонд "Земеделие" е изплатил над 120 млн. лв. субсидии за миналогодишната кампания, става ясно от съобщения на институцията. Средствата се разпределят измежду производители на тютюн, птицевъди и фермери, прилагащи агроекологични практики в стопанствата си.


От сумата най-голямо плащане е направено към тютюнопроизводителите. Над 41 хил. стопани в сектора са получили субсидии от 84.5 млн. лв за миналогодишната кампания. Средствата се разпределят за сортовете "Бърлей", "Каба кулак", "Виржиния" и "Басми" като ставките варират между 0.71 лв и 2.41 лв за килограм. И през тази година е въведено правилото, че производителите на тютюн "Басми" получават различна единична субсидия за килограм в зависимост от големината на бизнеса си. Така най-малките фермери с под 1 тон производство получават субсидия от 2.41 лв за килограм, а най-големите- с над 2 тона продукция се финансират с 1.56 лв за килограм. Средствата за тютюн се осигуряват от националния бюджет по схема за държавна помощ, чиято цел е да пренасочи стари производители към друг тип земеделие.


От държавния бюджет се изплащат и други 20.6 млн. лв за подпомагане на птицевъдите. По схемата са подпомогнати 112 стопани в сектора, които са поели доброволни ангажименти за хуманно отношение към птиците, става ясно от информацията на фонда. Средствата се явяват като годишно компенсаторно плащане за по-високите разходи и пропуснатите ползи на онези стопани, които са се съгласили да прилагат мерки в период от пет години.

Във вторник фонд "Земеделие" е изплатил и 17 млн. лв за агроекологични плащания за поети ангажименти в стария програмен период, завършил през 2013 г. По тази схема 75% от средствата се осигуряват по линия на Общата селскостопанска политика на ЕС, а останалите са от държавния бюджет.


Средствата са агроекология са разпределени по няколко направления: за поддържане на местообитания на защитени видове в обработваеми земи, за традиционно отглеждане на овощни култури и за опазване на застрашени породи животни, за контрол на ерозията и за традиционни практики за сезонна паша. Настоящата сума е втори транш от подпомагане за 2017 г., чиято обща сума достига над 27 млн. лв.


Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА