ЕК планира орязване на агросубсидии след 2020 г. с 6%

© Francois Lenoir

Брюксел планира да намали субсидиите си за най-големите земеделски производители в Европа след 2020 г. като по този начин съкрати разходите за селско стопанство с 6%. Това съобщава "Политико", цитирайки изказване на еврокомисаря по бюджетните въпроси Гюнтер Йотингер в Хановер. Подобен сценарий би засегнал силно България, доколкото тя е държавата с най-голяма концентрация на земеделски земи в малко на брой собственици, коментира capital.bg.


На 2 май ЕК трябва да публикува предложението си за многогодишната финансова рамка за следващия програмен период между 2021 и 2027 г. Според изданието "Политико" обаче се очаква в нея да бъде заложено орязване на разходите за земеделие, които годишно са за 59 млрд. евро или 40% от общия бюджет на ЕС.


"Политико" цитира еврокомисаря по бюджета Гюнтер Йотингер, който е казал в кулоарите на конференция в Хановер в понеделник, че съществуващите програми не могат да бъдат "напълно изключени" от съкращения. По думите му в сравнение с 2020 г., която е последната година от настоящия програмен период, общите разходи за земеделие, които включват изплащането на директни субсидии и финансиране в програмите за развитие на селските райони, ще бъдат намалени с приблизително 6% в новия период.

"Политико" коментира, че една от големите критики към селскостопанската политика на ЕС е, че е дала приоритет на големите земевладелци, които получават директни плащания на базата на заявените за подпомагане площи.Така около 80% от цялото подпомагане отива в 20% от стопанствата в ЕС.


По този повод Йотингер е съобщил пред изданието, че новият бюджетен модел ще се стреми да балансира това поне малко. За целта се предвижда големите стопанства да получават по-малко средства за своите обработваеми площи, отколкото ще получават малките фермери. Комисарят по бюджета е съобщил, че в сряда предстои обсъждане по въпроса заедно със земеделския комисар Фил Хоган, който пък според изданието вече е казал на фермерите да се готвят за "затягане на коланите".

Ако съкращенията на земеделските плащания се съсредоточат основно към субсидиите за големите производители, то това би имало по-сериозно отражение върху държавите от Източна Европа, включително и България, коментира capital.bg, позовавайки се на последните данни за земеползването в Европа. Изданието цитира доклад към резолюцията на европарламента от миналата пролет срещу концентрацията на земи, който е показал, че в България едва 1.5% от стопанствата управляват над 82% от земеделската земя в страната. Подобни дисбаланси има още в държави като Румъния, Унгария, Чехия и др.


Плановете за съкращаване на разходите по основни политики в ЕС са част от мерките, които трябва да компенсират намалението на общия бюджет след очакваното излизане на Великобритания, както и нуждата от финансиране за различни нови приоритети като сигурност, миграция, защита на външните граници и др. През февруари Гюнтер Йотингер бе цитиран да казва, че "Брекзит променя играта" и че държавите-членки ще трябва да харчат повече пари или да намалят амбициите на ЕС.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Елена Енева, психолог: Вредно за психиката на детето е да се иска да определи кой от родителите е лош и кой - добър
"Ботев" стигна финала за купата след нов трилър с шест гола срещу ЦСКА