Законопроект предвижда любителите рибари да държат изпит

© Надежда Чипева, Капитал

Да бъдат въведени изпити за любителски риболов и да се криминализира бракониерството. Това са двете основни промени, разписани в проектозакон за рибарството и аквакултурите, внесен от депутати от ГЕРБ преди празниците. Идеята е да се разширят и правомощията на контролните органи, съобщава capital.bg.


Поправките в закона, чиито вносители са Иван Миховски и още шестима депутати от ГЕРБ, са насочени както към любителския, така и към стопанския риболов в страната. Миховски анонсира промените в края на април, когато съобщи пред журналисти, че те идват след серия обсъждания с неправителствени организации, спортни клубове по риболов и любители рибари.


Сега в текстовете е заложено, че хората, които ловят риба като свое хоби, ще трябва да се явяват еднократно на "тестови изпит за правоспособност" преди да се сдобият с любителски риболовен билет. Предвидено е конкретните условия за провеждането на изпитите да се определят от наредба на земеделското министерство според внесените поправки. В мотивите си вносителите посочват, че задължението ще бъде за "притежаване на общи познания при осъществяването на любителски риболов". "Чести са случаите, в които нарушители се позовават на незнание не само на закона за рибарството и аквакултурите, но и на елементарни изисквания за съхранение и опазване на рибните ресурси и околната среда", е посочено още в мотивите. Според информацията на capital.bg броят на любителите рибари е между 350 и 400 хил. души, ако се съди по различни съобщения в медиите през последните години за продадените билети.Предвижда се още риболовните магазини, които продават билети за любителски риболов, да отделят 5% от приходите си от тях за зарибяване на водоемите, предназначени за този вид хоби.


В законопроекта са заложени и текстове, предвиждащи криминализиране на нелегалния риболов, за което от години настояват различни неправителствени организации в сектора, като за различните нарушения се предвиждат санкции до шест месеца, една година или от 1 до 3 години затвор. Най-тежката санкция ще се прилага в случаите, когато деянието е извършено от група, повторно, в съучастие със служители на рибарската агенция или когато е в големи размери, е заложено в бракониерството.


Идея за криминализация на бракониерството имат още и от "Обединени патриоти", които през февруари предложиха поправки в Наказателния кодекс, според които при повторно извършване на престъплението се налага санкция лишаване от свобода две години. Този законопроект все още не е разглеждан на първо четене в парламентарните комисии.


По данни на ГЕРБ, представени в края на април, за последните три години са иззети от бракониери над 456 000 м мрежи.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Иранският президент предупреди Тръмп, че ще свърши като Саддам
Иван Бедров оглавява възродената българска секция на "Свободна Европа"
Всички апартаменти да поемат поравно общата вода в блока, предвижда проект на наредба