Законопроект предвижда любителите рибари да държат изпит

© Надежда Чипева, Капитал

Да бъдат въведени изпити за любителски риболов и да се криминализира бракониерството. Това са двете основни промени, разписани в проектозакон за рибарството и аквакултурите, внесен от депутати от ГЕРБ преди празниците. Идеята е да се разширят и правомощията на контролните органи, съобщава capital.bg.


Поправките в закона, чиито вносители са Иван Миховски и още шестима депутати от ГЕРБ, са насочени както към любителския, така и към стопанския риболов в страната. Миховски анонсира промените в края на април, когато съобщи пред журналисти, че те идват след серия обсъждания с неправителствени организации, спортни клубове по риболов и любители рибари.


Сега в текстовете е заложено, че хората, които ловят риба като свое хоби, ще трябва да се явяват еднократно на "тестови изпит за правоспособност" преди да се сдобият с любителски риболовен билет. Предвидено е конкретните условия за провеждането на изпитите да се определят от наредба на земеделското министерство според внесените поправки. В мотивите си вносителите посочват, че задължението ще бъде за "притежаване на общи познания при осъществяването на любителски риболов". "Чести са случаите, в които нарушители се позовават на незнание не само на закона за рибарството и аквакултурите, но и на елементарни изисквания за съхранение и опазване на рибните ресурси и околната среда", е посочено още в мотивите. Според информацията на capital.bg броят на любителите рибари е между 350 и 400 хил. души, ако се съди по различни съобщения в медиите през последните години за продадените билети.

Предвижда се още риболовните магазини, които продават билети за любителски риболов, да отделят 5% от приходите си от тях за зарибяване на водоемите, предназначени за този вид хоби.


В законопроекта са заложени и текстове, предвиждащи криминализиране на нелегалния риболов, за което от години настояват различни неправителствени организации в сектора, като за различните нарушения се предвиждат санкции до шест месеца, една година или от 1 до 3 години затвор. Най-тежката санкция ще се прилага в случаите, когато деянието е извършено от група, повторно, в съучастие със служители на рибарската агенция или когато е в големи размери, е заложено в бракониерството.

Идея за криминализация на бракониерството имат още и от "Обединени патриоти", които през февруари предложиха поправки в Наказателния кодекс, според които при повторно извършване на престъплението се налага санкция лишаване от свобода две години. Този законопроект все още не е разглеждан на първо четене в парламентарните комисии.


По данни на ГЕРБ, представени в края на април, за последните три години са иззети от бракониери над 456 000 м мрежи.

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Почина Жорж Ганчев
Да благодариш на премиера. Има ли връзка Борисов с "войната за трупове" на БАБХ?
Прокуратурата да публикува и делата на Борисов, Пеевски и Горанов