Идва ред на музикалния фестивал "Неотъпкана пътека" в Ковачевица

© Юлия Лазарова, Дневник

Ковачевица

Този уикенд, между 3 и 6 август, идва ред на "Неотъпкана пътека" - фестивал за камерна класическа музика в Западните Родопи. В читалище "Светлина" на село Ковачевица и Културния дом на Гоце Делчев ще бъдат представени 4 концерта с шедьоври на камерната музика.


Как се заражда идеята и какво да очакваме от този фестивал?

Музикантите, които ще участват, са пръснати в различни краища на света, но всички са приятели от Музикалното училище в София, които по-късно продължават обучението си в САЩ. Преди две години пианистката Лора Чекоратова решава да се заеме с организирането на фестивал за камерна музика, който да е на красиво място - по възможност планина, и далеч от комерсиалния туризъм. Веднага намира подкрепа на идеята си в лицето на цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. Скоро след това Ковачевица ги спечелва освен с всичко останало, и със залата на читалището си, и с интелектуалната си традиция и атмосфера. Работят, силно мотивирани от спонтанната подкрепа на проекта им от община до местните хора, и днес идеята им е факт.
На "Неотъпкана пътека" ще бъдат изпълнени камерни произведения от 18 до 21 век, както и песни от Йоханес Брамс и класически американски и български песни (Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Парашкев Хаджиев, Георги Златев-Черкин), представени от Мариана Карпатова, мецосопран и вокален педагог в Ню Джърси. Вангел Тангъров, който е сред най-ценените кларинетисти в Америка, определя и фокуса в програмата - кларинетът.


Наред с класическите в програмата са включени и все още не толкова изпълнявани композитори у нас като Оливие Месиен, който пише своя "Квартет за края на времето" в лагер за военопленници през Втората световна война, и Пол Шонфийлд, съвременен американски композитор, силно религиозен евреин, професор по математика и религия, вплитащ в музиката си фолклорни елементи от Централна и Източна Европа.

Освен храна за душата "Неотъпкана пътека" е и великолепни гледки, чист въздух, красотата на планината и района около Лещен, Огняново, и Дряново, СПА басейни, качествени вина.


Най-важното за организаторите е, че ще представят музика, писана от приятели за приятели. Моцарт пише и посвещава Квинтета си на приятеля си кларинетиста Антон Щадлер. Брамс пише песните си за Йозеф Йоаким като подарък за раждането на дъщеря му и те дълго време са изпълнявани в домашна атмосфера и в приятелски кръг.

И точно това е голямата цел на "Неотъпкана пътека" - да предложи автентично камерно изживяване, или музика със и за приятели.


Всичко за фестивала - http://neo-path.com/classic-chamber-music-festival-in-kovachevitsa>

Още по темата

Горещи теми

Още от Дневник

Радан Кънев: България е малка, колкото политическият капацитет на Бойко Борисов (допълнена)
Метрото от "Красно село" до бул. "Вл. Вазов" ще тръгне до края на годината, обяви Фандъкова
Съдът обяви сегашния временен кмет на "Младост" за незаконно избран